Hitit devlet teşkilatında askeri yapılanma
Military restructuring in the Hittite state organization
  1. Tez No: 332445
  2. Yazar: SİNAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESMA REYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Askeri Teşkilat, Hitit, Eskiçağ Tarihi, Military Organization, Hittite, Ancient History
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Tezimizde M.Ö. II. Binyıl Anadolu'sunda hüküm süren Hitit devletinin askeri yapısı ve savaşma becerisi hakkında bilgiler verilmeye çalışılmıştır.Bu çalışma, hüküm sürdüğü tarih boyunca Hititler'in, askeri organi-zasyonu, donanımı, eğitimi, savunma teknikleriyle Anadolu'nun eskiçağ askeri tarihinde oynadığını önemli rolü ortaya koymuştur. Devlet teşkilatında önemli bir yapıya sahip Hitit ordusunun her ne kadar temelinde süvari birliği ve deniz kuvvetleri olmasa da gerek piyadelerinin ve gerekse savaş arabala-rının profesyonelce eğitilmeleriyle ortaya güçlü ve disiplinli bir ordu çıkmıştır. Ana silahı mızrak, kılıç ve yaydan oluşan Hitit ordusunun savunma stratejisini ise kentleri çepe çevre saran surlar oluşturmuştur. Özet halinde sunduğum bu bilgiler arkeolojik kanıtlar, yazılı belgeler ve bu konuda hazırlanmış çalışmalardan faydalanılarak açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the information about the military structure and the combat capability of the Hittite state prevailing Anatolia throughout the BC 2nd Millennium is tried to be provided.This study has revealed the crucial role that the Hittites played in the ancient military history of Anatolia, with regards to their military organization, equipment, training, and defense techniques during the reign of their history. Despite the absence of the cavalry and naval forces, Hittite state, which has substantial organizational structure, has generated a strong and disciplined army by training both their foot soldiers and chariots professionally. The main weaponry of the Hittite army is sword, spear and bow, though the rampart surrounding the city has consisted of their defense strategy. The information provided as a summary was prepared in the light of archaeological evidence, written documents and studies prepared on this subject.