Sürdürülebilir destinasyon yaratma sürecinde örgütlenmenin önemi: Çanakkale turizmi üzerine bir araştırma
The importance of organization in the process of creating sustainable destination: A research on the tourism of Çanakkale
- Tez No: 333230
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LÜTFİ ATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Destinasyon, Örgütlenme, Destinasyon Yönetim Örgütü, Çanakkale, Sustainable Destination, Organization, Destination Management Organization, Çanakkale
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada, sürdürülebilir destinasyon oluşturmak için başta örgütlenme olmak üzere önemli olan unsurların ve Çanakkale?nin sürdürülebilirlikte mevcut durumunun ortaya koyulması hedeflenmiştir. Yapılan görüşmelerle Çanakkale kent merkezinde oluşturulabilecek bir destinasyon yönetim örgütünün yapısı hakkında paydaş görüşlerinin açığa çıkarılması amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini Çanakkale, örneklemini ise Çanakkale kent merkezinde turizmle doğrudan ve dolaylı olmak üzere ilgisi olan paydaşlar oluşturmaktadır. Araştırmada yarı yapılandırılmış anket formuyla görüşme tekniği uygulanmıştır. Ayrıca doküman analiziyle de araştırma desteklenmiştir. Araştırma kapsamında merkezi yönetim, yerel yönetim, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve diğer kategorileri altında toplam yirmi dört paydaşla görüşülmüştür. Araştırma bulgularına göre genel görüş, Çanakkale?nin turizm potansiyelinin yüksek olmasına rağmen çeşitli nedenlerden dolayı istenilen düzeyde olmadığı şeklindedir. İstenilen düzeyde olunamamasının nedenlerinden birisi paydaşların ifadelerinden de anlaşılabileceği gibi örgütlenme eksikliğidir. Paydaşları bir araya getirecek bir destinasyon yönetim örgütü kurulması halinde liderlik ve finansal kaynak konusunda merkezi yönetimin başı çekmesi gerektiği ifade edilmiştir. Araştırma kapsamında görüşülen paydaşlar kent merkezinde bulunan paydaşlardır. Bu nedenle araştırma sonuçlarının tüm ili kapsadığı söylenemez. Araştırma sonuçlarının tüm ili kapsayacağı şekilde yapılması düşünülen çalışmalarda adalar ve diğer ilçelerdeki belediyeler ve kaymakamlıklar başta olmak üzere il genelinde turizmle ilgili paydaşlarında araştırmaya dahil edilmesi uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this research, the important elements ? especially organization ? for creating a sustainable destination and the current position of Çanakkale in the view of sustainability aimed to be pointed out. With the interviews that have been conducted, revelation of the opinions of the stakeholders about the destination management organization which would be created in the urban center of Çanakkale is aimed. The population for the research is Çanakkale and the sample is the stakeholders which is located in the urban center and who are directly or indirectly connected with tourism. In the research semi-constructed questionnaire interview technique is used. Also the research is supported with document analysis. Within the research centralized administration, local administration, private sector, non-governmental organizations and under other categories twenty four stakeholders were interviewed. Depending on the findings of the research, common repute is although tourism potential of Çanakkale is high due to the different reasons it is not in the desired levels. One of the reasons for not being in the desired levels ? as it can be understood from the opinions of the stakeholders ? is the lack of organization. In the event of a forming a destination management organization which will bring the stakeholders together, it has been expressed that central administration should lead in both leadership of this organization and the financial resources. The stakeholders who have been interviewed within the research are located in the urban center. For this reason it cannotbe said that the results of the research contain the entire city. For the studies that might be made for the entire city using the results of the research, especially the municipalities of the islands and the other districts and district governorate with other stakeholders that is connected with tourism provincial-wide should be included to research.