Okuldaki şiddet olayları ile aile içi şiddet ilişkisi
Relationship with domestic violence, violence in school
  1. Tez No: 333424
  2. Yazar: MERVE GONCA ÇELİKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYBALA DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile içi şiddet, okulda şiddet, zorbalık, kurban, domestic violence, school violence, bullying, victims
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırmanın amacı; okullarda son yıllarda etkisini daha da çok göstermeye başlayan şiddet olayları ile aile içi şiddet ilişkisini; cinsiyet, sınıf, anne ve baba öğrenim durumu, aile gelir durumu, aile tipi gibi sosyo-demografik faktörler yönünden incelemektir. Bu araştırmada ?Tarama Modeli? kullanılmıştır. Örneklem İstanbul ili Çekmeköy ilçesi 2011-2012 eğitim öğretim yılında Ali Kuşçu İlköğretim Okulunun 6., 7. ve 8. sınıflarında öğrenim gören 307 öğrenciden oluşmaktadır. Veri toplamak için ?Zorba-Kurban Ölçeği? ve ?Aile İçi Şiddet Anketi? kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin çeşitli sosyo-demografik özelliklerini saptamak için araştırmacı tarafından hazırlanan ?Kişisel Bilgi Formu? kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde Mann Whitney ? U Testi, Kruskall Wallis H ? Testi, Spearman Korelasyon ve Regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular, ilköğretim öğrencilerinin, baba kaynaklı fiziksel ve sözel şiddet, anne kaynaklı sözel ve psikolojik şiddet, baba kaynaklı sözel ve psikolojik şiddet, anne ve baba kaynaklı ekonomik şiddet, ve anne ve baba kaynaklı bireysel hakları kısıtlayıcı ve duygusal şiddete maruz kaldığını göstermektedir. Şiddet faktörlerinin cinsiyet değişkenine göre fark gösterdiği, erkek öğrencilerin aile içi şiddete kız öğrencilerden daha fazla maruz kaldığı belirlenmiştir. 7. sınıfta öğrenim gören öğrencilerin baba kaynaklı fiziksel ve sözel şiddet, anne kaynaklı sözel ve psikolojik şiddet ve anne ve baba kaynaklı bireysel hakları kısıtlayıcı psikolojik şiddete, 6. sınıfta öğrenim gören öğrencilere göre daha fazla maruz kaldığı görülmüştür. 8. sınıfta öğrenim gören öğrencilerin baba kaynaklı sözel ve psikolojik şiddet ile anne ve baba kaynaklı bireysel İİİhakları kısıtlayıcı psikolojik şiddete, 6. sınıfta öğrenim gören öğrencilere göre daha fazla maruz kaldığı görülmüştür. 8. sınıfta öğrenim gören öğrencilerin de, anne kaynaklı sözel ve psikolojik şiddete 7. sınıfta öğrenim gören öğrencilere göre daha fazla maruz kaldığı görülmüştür. Araştırmaya katılan ilköğretim öğrencilerinin zorba ? kurban düzeyleri incelendiğinde zorbalık düzeyi ortalaması 4.919; kavga düzeyi ortalaması 8.264; kurban olma düzeyi ortalaması 7.091 olarak bulunmuştur. Öğrencilerin zorba ? kurban olma durumları cinsiyet ve sınıf değişkenine göre istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. 8. sınıfa devam eden erkek öğrenciler 8. sınıfa devam eden kız öğrencilere ve 6. ve 7. sınıfa devam eden öğrencilere göre okuldaki şiddet olaylarında daha fazla zorbalık yapmakta ve kurban olmaktadır. İlköğretim öğrencilerinin zorba ? kurban olma düzeyleri ve aile içinde gördüğü şiddet faktörleri arasındaki ilişkinin incelendiği araştırmada, şiddet faktörleri arttıkça öğrencilerin zorba ve kurban olma düzeyleri ?çok zayıf? da olsa artış göstermektedir. Baba kaynaklı fiziksel ve sözel şiddetin 1 birim artması zorbalığı 0,83 birim, kavgayı 3.677 birim, kurban olma durumunu ise 1,36 birim arttırırken, anne ve baba kaynaklı bireysel hakları kısıtlayıcı psikolojik şiddetin 1 birim artması durumunda kurban olma durumunun 0.464 birim arttığı tespit edilmiştir. Aile içinde görülen şiddet faktörlerinden yalnızca baba kaynaklı fiziksel ve sözel şiddete maruz kalma durumunun zorbalık durumunu, kurban olma durumunu ise baba kaynaklı fiziksel ve sözel şiddet ile anne ve baba kaynaklı bireysel hakları kısıtlayıcı şiddete maruz kalma durumunun etkilediği görülmektedir. Araştırmanın sonucunda okuldaki şiddet olayları ile aile içi şiddet ilişkisinin ?zayıf? şekilde gerçekleşebildiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is also starting to show the impact of the schools in recent years with violence in relation to domestic violence; gender, class, mother and father education, family income, family type as well as taking into account the sociodemographic characteristics. In this study, Scanning Model is used. This particular model is a situation in the past or is intended to depict the way still exist. Sampling is gathered from The Ali Kuşçu Elementary School at 6., 7. and 8. classrooms consists of 307 students located in İstanbul, Çekmeköy district. The survey was used to collect data. For this purpose“ Bully-Victimization Scale”and Domestic Violence survey, is used. The Personal Information form is prepared by the researcher for determining the variety of sociodemographic characteristics of students who participated in the study form?. In analyzing data, Mann Whitney-U test, Kruskall Wallis H ? test, Spearman correlation and regression analysis. The findings obtained in this study, show that elementary school students are exposed the physical and verbal violence from father induced, verbal and psychological violence from mother-induced, economic violence from mother and father-induced, verbal and psychological violence from father-induced and the restrictive individual rights, emotional violence from mother and father-induced . The violence factors show difference according to the gender variable. Male students are exposed to domestic violence more than the girl students. 7. students studying in the classroom, physical and vverbal violence, mother-father-induced verbal and psychological violence, and individual rights, restrictive psychological violence from mother and father, according to students in the 6.classroom has been more exposed. 8. students studying in the classroom, the father from the verbal and psychological violence, and individual rights, restrictive psychological violence from mother and father, according to students studying in the 6. classroom has been more exposed. 8. students studying in the classroom, parents from the verbal and psychological violence 7 classroom. According to students studying in the classroom been identified. In the examination of the level bullying-victim of the students participated the survey, average level of bullying of 4.919; the average level of fighting of 8.264; the victim was found in the average level of 7.091. The situation of bullying and being victim of the students according to the gender and class variables were found to be statistically significant. 8. male students, according to scholl other students progress to violent riots proves to be more bullying and victimization. The study examined the relationship between bully-being victim level and domestic violence of the elementary school students, is showed that all the violence factors are getting increased, bully and being victim level of students increases weak considerably though. The increase 1 unit in physical and verbal violence from the father induced, increases, bully 0.83 unit, fighting 3.677 unit and being victim 1.36 unit. The increase 1 unit in psychological violence of restriction of individual rights from mother-father induced increases being victim 0.464 unit. As a result, this study of violence with domestic violence relationship in school ?weak? could happen in such a way.