Yaratıcı dramanın anlayarak anlatma becerilerinin geliştirilmesine etkisi
Effect of the creative drama on the development of conceptual narrative skills
- Tez No: 333428
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GIYASETTİN AYTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe Öğretimi, Yaratıcı Drama, Temel Dil Becerileri, Turkish Education, Creative Drama, Basic Language Skills
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Anlayarak anlatma becerilerinin geliştirilmesinde yaratıcı drama yönteminin etkisini araştırmak üzere yapılan bu çalışmada deneysel desen kullanılmış ve elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Araştırma Sinop ili Türkeli ilçesi Atatürk Ortaokulunda öğrenim görmekte olan iki ayrı 6. sınıf şubesinde gerçekleştirilmiştir. Kontrol gruplu ön test-son test deneysel deseninin kullanıldığı araştırmada, yansız olarak seçilen sınıflardan birinde anlama ve anlatma becerilerini temel alan yaratıcı drama etkinlikleri uygulanmıştır. Anlayarak anlatmada yaratıcı dramanın etkileri kavramsal olarak ele alındığında, anlama süreçlerini etkileyen faktörlerin başında, algı ve algıya bağlı süreçlerin önemli bir rol oynadığı ortaya konulmuş, çeşitli kuramların yanında, dil becerilerinin geliştirilmesinde yaratıcı dramanın etkileri üzerine elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Araştırmanın dayandığı bilimsel veriler ve bu veriler ışığında yapılan deneysel araştırma sonuçları da yaratıcı dramanın etkin kullanımı ile anlayarak anlatma becerilerini geliştirmede diğer yöntemlere göre daha etkili olduğu anlaşılmıştır. Araştırma ile ilgili deney ve kontrol gruplarının karşılaştırılmasının sonuçları araştırmanın teorisini kanıtlar nitelikte olmuştur.
Özet (Çeviri)
An experimental pattern was employed in this study performed in order to research the effect of creative drama method on the development of conceptual narrative skills and the findings obtained were assessed. The study has been performed in two separate 6th class branches which are studying in Atatürk Intermediary School, Türkeli district of Sinop town. In the study in which the experimental pattern preliminary test ? final test with controlled group have been employed, in one of the classed selected objectively, creative drama activities having at base the comprehension and narration skills have been applied. When the effects of the creative drama are dealt with conceptually in terms of conceptual narration, it has been asserted that the perception and the perception associated processes play a significant role at the top of factors affecting the comprehension processes and the data obtained over the effects of creative drama on the development of language skill as well as miscellaneous models have been assessed. The scientific data on which the research is based and the results of the experimental research made in the light of these data, showed as well, that the efficient usage of the creative drama is more efficient that other methods in development of the conceptual narrative skills. The results of comparison of the test and control groups related to the study have proved the theory of the research.