Teacher to researcher: Reflections on drama as extracurricular activity and speaking anxiety
Öğretmenlikten araştırmacılığa: Dramanın sınıf dışı uygulanması ve konuşma kaygısı üzerine yansımalar
- Tez No: 562557
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL FIRAT ALTAY
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Konuşma kaygısı, drama, sınıf dışı aktivite, hazırlık öğrencileri, eylem araştırması, aktif katılımcılar, Speaking anxiety, drama, extracurricular activity, preparatory student, action research, active participants
 - Yıl: 2019
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
 - Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 231
Özet
Yabancı dil konuşma kaygısı İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin sözlü iletişim performansını olumsuz yönde etkileyen büyük bir engel olmuştur. Bu nedenle, yabancı dilde sözlü etkileşimi engelleyen hata yapma korkusuna yönelik algıyı değiştirmek büyük önem taşımaktadır. Dramanın sınıf içi uygulamalarda kanıtlanmış etkililiğine rağmen, dille ilişkili dramanın ders dışı bir etkinlik olarak konuşma kaygısı üzerindeki etkileri Türkiye'de nispeten üzerinde çalışılmamış alan olarak kalmaktadır. Bunu odak noktası alarak, öğrencilerin rolünü pasif alıcılardan aktif katılımcılara dönüştüren öğrenci merkezli drama etkinlikleri, öğrencilerin konuşma kaygısına nasıl etkide bulunduğuna ışık tutmak üzere mevcut araştırmanın temelindedir. Drama etkinliklerine karşı eleştirel tutum geliştirmeye ve drama oturumlarında araştırmacının karşılaştığı engelleri tam olarak belirlemeye yönelik eylem araştırması yapılmaktadır. Sorunlara uygun olarak, öz-eleştirel sorgulama ile drama uygulamalarının koşullarını iyileştirmek adına öneriler sunmaktadır. Çalışma, nitel ve nicel veriler dâhil olmak üzere karma bir yöntem tasarımı benimsemektedir. Nicel veriler, Yabancı Dil Sınıf Kaygısı Ölçeği temelinde uyarlanmış soru formuna 60 katılımcının yanıtlarıyla toplanırken, nicel veriler analitik notlardan, bire bir öğrenci görüşmelerinden ve öğrenci mini raporlarından toplanmaktadır. Çalışma, 2018-2019 eğitim öğretim yılında Hacettepe Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulunda seçmeli İngilizce hazırlık programında bulunan kontrol grubu (n = 30) ve deney grubu (n = 30) olmak üzere iki grup katılımcı ile gerçekleştirilmektedir. Veri analizi sonuçları, sınıf dışı drama etkinliklerinin öğrencilerin öngörülemeyen çeşitli bağlamlarda otantik dili üreterek ve anlayarak İngilizce konuşmak için özgüven kazanmaları ve konuşma yönelik kaygıyı azaltmada önemli bir rol oynadığını ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
Foreign language speaking anxiety has been a major obstacle influencing EFL learners' oral communication performance negatively. It is therefore significant to alter the perceived mindset of learners regarding fear of making mistakes that inhibits spoken interactions. Despite proven effectiveness of drama within in-class practices, the effects of language-related drama as extracurricular activity on speaking anxiety remains relatively unmapped territory in Turkey. Taking this into focus, drama converting students' role from passive recipients to active participants as learner-centered approach is the primary use of the current research to shed light on the impact of drama as extracurricular activity on speaking anxiety. Action research is undertaken to develop critical attitude towards use of drama and pinpoint practical drawbacks faced by the researcher in drama sessions. In accordance with shortcomings of drama identified, it offers recommendations to improve the conditions of drama practices with self-critical enquiry. The study adopts a mixed method design including qualitative and quantitative data. The quantitative data results are drawn from validated measure Foreign Language Classroom Anxiety Scale responded by 60 participants while the qualitative data is gathered from analytic memos, one-to-one student interviews and student mini-reports. The study is conducted with control-group (n=30) and experiment-group (n=30) whose participants are in elective English preparatory program at Hacettepe University School of Foreign languages during the 2018-2019 educational year. Results demonstrated prominent position of language-related drama as extracurricular activity in lowering communication apprehension and enhancing confidence to produce and understand authentic language in unpredicted variety of contexts.