Yerel yönetimlerde halkla ilişkiler ve Karatay Belediyesi örneği
Public relations in local governments and the case of Karatay Municipality
  1. Tez No: 333584
  2. Yazar: AHMET CEMİL ERGUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET İNCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, Yerel Yönetimler, Yönetişim, Katılım, Public Relations, Local Government, Governance, Participation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Yerel yönetimler bazen bir geleneğin, bazen coğrafi bir zorunluluğun, bazen de siyasal bir amacın sonucu veya sosyolojik bir nedenle kurulabilirler. Günümüzde yerel yönetimler denilince daha çok belediyeler anlaşılmaktadır. Yerel Yönetimlerin özellikleri; topluca yaşama birimleri olmaları, yerel ortak hizmetleri yerine getiren birimler olmaları ve demokrasinin gelişimini etkileyen birimler olmalarıdır. Yerel yönetimler, demokratik katılımıyönetim anlayışı olarak halkla ilişkiler uygulamaları çerçevesinde ele almak durumundadır. Yerel hizmetlerle ilgili, istendiği takdirde karar aşamasında, halkın katılımını sağlamakla, kuşkusuz daha başarılı sonuçlar elde edilecektir. Bu nedenle de katılımı daha çok gerçekleştirmek, ancak başarılı bir halkla ilişkiler çalışması ile mümkün olacaktır. Yerel Yönetimlerin amaçlarından biri olan, merkezi ve yerel yönetimler arasındaki ilişkinin sadece teknik bir işbölümü olmadığı aynı zamanda demokrasinin gerçekleştirilme araçlarından biri olduğudur. Yerel Yönetimler halka hizmet etmek için kurulmuş kamu kurumlarıdır. Bu kurumların yetkili organlarının seçilmesi ile de halkın üzerine düşen görevleri bitmemektedir. Bu görevlerinden en önemlisi de demokrasinin gerçekleştirilmesine yapacakları katkıdır. Yerel yönetimlerde halkla ilişkiler gereksinimi hizmetlerin ve halkın yapmasıgerekenlerin ilgili hedef gruplara duyurulması olarak görülen basit düzeydeki iletişim biçiminden, seçim dışı katılımcı demokrasi programlarının yürütülmesi olarak görülen karmaşık iletişim süreçlerine kadar geniş bir yelpazede ?planlı ve amaçlara yönelik iletişim yönetimi?dir. Güçlenen yeni yerel yönetim anlayışı daha katılımcı bir yapıya doğru gitmektedir. Bu yeni anlayışın anahtar kavramı ise klasik yönetim anlayışını kökten değiştiren yönetişimdir. IIIBu çalışmada, yerel yönetimlerde halkla ilişkiler faaliyetlerinin amacı, yönetimi, ilkeleri ve önemi incelenmiştir. Bu çerçevede Karatay Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler biriminin yaptığı çalışmalar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Local government can be established sometimes as a result of geographical obligatory, also sometimes, as a result of a political aim or on the sociological reason. Today, when the local government is mentioned about, mostly, municipalities come into mind. The features of local government are that they are collectively living units; that they are units performing the local common services; and that they are units affecting the development of democracy. Local governments are in the position of handling democratic participation as a managerial approach in the frame of applications of public relations. In related to local services, provided that one wants in the stage of decision, certainly, more successful results will be obtained by providing the participation of public. Therefore, realizing the participation more will be possible via a study of successful public relations. The relationship between centralized and local governments, one of the aims of local governments, is not a technical cooperation, but also is one of the instruments of realizing democracy. Local governments are public institutes established for serving public. With electing the authorized bodies of these institutes, the tasks the public should undertake do not end. The most important one of these tasks is also contribution they will make for realizing democracy. In local governments, the need for public relations is a ?communication method, planned and toward aims?, in a broad range from a communication style in a simple way, viewed as announcing what the public should do to the relevant target groups, to complex communication process, viewed as carrying out non-election participative democracy programs.New local government approach that is strengthened goes to more participative structure. The key concept of this new approach is governance radically changing the classical approach. In this study, the aim, management, principles, and importance of activities of public relations in local governments were examined. In this frame, the works carried out by Units of Press, Publication, and Public Relations of Karatay Municipality were discussed.