8-14 yaş grubu futbolcuların bazı fiziksel özelliklerinin yaş gruplarına göre farklılıklarının incelenmesi
8-14 age group differences by age investigation of some physical properties of young soccer players
  1. Tez No: 334223
  2. Yazar: GÜRKAN DİKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜRHAT MÜNİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Büyüme ve Gelişim, Fiziksel ve Fizyolojik Özellikler, Futbol, Growth and Development, Physical and Physiological Characteristics, Football
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET 8-14 Yaş Grubu Genç Futbolcuların Bazı Fiziksel Özelliklerinin Yaşlara Göre Farklarının İncelenmesi Bu araştırmanın amacı Ankara? daki futbol takımlarının altyapılarında oynayan 8-14 yaş grubu genç futbolcuların bazı fizyolojik ve biyomotor özelliklerini belirlemek ve yaş gruplarının birbirleri arasındaki farklılıkları ortaya koymaktır. Araştırmaya, Ankara ili Gençlerbirliği Spor Kulübü, Ankaraspor Kulübü, Etimesgut Belediyespor Kulübü ve Gazi Üniversitesi Futbol Kulübü alt yapılarında faaliyet gösteren, 1. grup yaş (yıl), boy uzunluğu (cm), vücut ağırlığı (kg) ve vücut kitle indeksleri (VKİ) ortalamaları sırasıyla 8,77±0,89 yıl,134,37±10,04 cm, 30,30±7,57 kg ve VKİ 16,52±3,62, 2. Grup yaş, boy uzunluğu, vücut ağırlığı ve vücut kitle indeksleri ortalamaları sırasıyla 11,53±,0,50 yıl ,147,59±8,66 cm, 40,28±9,48 kg ve VKİ 17,90±2,65, 3. Grup yaş, boy uzunluğu, vücut ağırlığı ortalamaları ve vücut kitle indeksleri ortalamaları sırasıyla 13,06±0,25 yıl 154,97±7,32 cm, 45,1±7,75 kg ve VKİ 18,69±2,36 olan toplamda 174 sağlıklı genç futbol oyuncusu gönüllü olarak katılmıştır. Sporculara bazı fiziksel özelliklerini belirlemek için sırasıyla sprint testleri, esneklik testi, şınav testi, mekik testi, durarak uzun atlama testi, ağırlık topu fırlatma testi, ip atlama testi ve dayanıklılık testi uygulanmıştır. İstatistiksel analizi Tek Yönlü Varyans Analizi Testi kullanılarak yapılmıştır. Testler sonucunda elde edilen değerler esneklik testi ve şınav testi dışında bütün testlerde istatistiksel olarak fark bulunmuştur (p>0.05). Çalışma sonucunda, yaşla beraber fiziksel ve fizyolojik gelişimin arttığı ve buna bağlı olarak sporcuların kuvvet, dayanıklılık, sürat özelliklerinin de arttığı gözlemlenmektedir. Özellikle genç sporcuların gelişim dönemlerine göre uygun antrenman metodları kullanılarak sporcuların gelişimlerine katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY 8-14 Age Group Differences by Age Investigation of Some Physical Properties of Young Soccer Players The aim of this study in Ankara 8-14 age group of young footballers playing football teams infrastructures and biomotor determine the characteristics of some of the physiological differences between them to determine and age groups. The study of Ankara Gençlerbirliği Sport Club, Ankaraspor Club, Etimesgut Belediyespor Club and Gazi University Football Club operating in sub-structures, 1 age group (years), height (cm), body weight (kg) and body mass index (BMI), mean 8.77 ± 0.89 years, respectively, 134.37 ± 10.04 cm, 30.30 ± 7, 57 kg and BMI 16.52 ± 3.62, 2 Group, age, height, body weight, and body mass index averages 11.53 ± 0.50 years, 147.59 ± 8.66 cm, 40.28 ± 9.48 kg and BMI 17.90 ± 2.65 , 3 Group age, height, body weight, mean, and mean body mass index was 13.06 ± 0.25 years, 154.97 ± 7.32 cm, respectively, 45.1 ± 7.75 kg and BMI 18.69 ± 2.36, which voluntarily participated in a total of 174 healthy young football player. Athletes sprint tests, respectively, to determine some of the physical properties, flexibility test, push-ups test, shuttle test, standing long jump test, weight, ball throwing test and durability test was used to test jumping rope. One-way ANOVA test was used for statistical analysis. The values obtained as a result of the tests except for the flexibility test and push-up test, all tests were statistically significant difference (p> 0.05). As a result, increases with age and as a result of physical and physiological development of athletes' strength, stamina, and speed characteristics have been increasing as well. Particular, according to developmental stages of young athletes athletes using the method of training is expected to provide contribution to development.