Cinsel fonksiyon bozukluğu olan kadınlarda interaktif biofeedback tedavisinin cinsel fonksiyon ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effects of interactive biofeedback therapy on sexual function and quality of life of patients with sexual dysfunction
- Tez No: 334292
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMRAN OSKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Cinsel fonksiyon bozukluğu, Yaşam kalitesi, Biofeedback, Pelvik taban egzersizi, Sexual dysfunction, Quality of life, Biofeedback, Pelvic floor exercises
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bölümü
- Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
BAŞGÖL, Ş. (2013). Cinsel Fonksiyon Bozukluğu Olan Kadınlarda İnteraktif Biofeedback Tedavisinin Cinsel Fonksiyon ve Yaşam Kalitesi Üzerine Etkisi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği ABD. Yüksek Lisans Tezi. İstanbul. Cinsel fonksiyon bozukluğu şikayeti olan kadınların evde uygulayabilecekleri interaktif biofeedback tedavisinin, cinsel fonksiyon ve yaşam kalitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla planlanan araştırma prospektif klinik izlem çalışmasıdır. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Jinekoloji Polikliniği?ne Mart 2012- Mart 2013 tarihleri arasında başvuran kadınlardan, cinsel fonksiyon bozukluğu şikayeti olan, araştırma kriterlerine uyan, 14 kadın araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırmada veri toplama araçları olarak, hastanın sosyo-demografik ve genel sağlık özelliklerini belirlemek için Birey Tanıtım Formu, cinsel fonksiyonlarını değerlendirmek için Kadın Cinsel Fonksiyon Ölçeği (Female Sexual Function Index- FSFI), yaşam kalitelerini belirlemek için Türkçe Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği- Kısa Formu (TDSÖYKÖ-KF) ve alt üriner yol semptomlarını değerlendirmek için Bristol Kadın Alt Üriner Yol Semptomları Ölçeği (The Bristol Female Lower Urinary Tract Symptoms- B-FLUTS) kullanılmıştır. Formlar 10 haftalık tedavi sonrasında tekrar uygulanmıştır. Kadınların alt üriner yol semptomlarının ve özellikle üriner inkontinans şikayetlerinin olmadığı saptanmıştır. Kadınların FSFI alt boyut ve toplam puan ortalamaları tedavi öncesine göre anlamlı olarak artış göstermiştir. Kadınların tedavi öncesi ve sonrası kas gücü ortalamaları arasında çok ileri düzeyde anlamlı fark olduğu saptanmıştır. Kadınların tedavi öncesi ve sonrası yaşam kalitelerinin tüm alt boyut puan ortalamalarının arttığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, evde uygulanan interaktif biofeedback tedavisi, kadınların cinsel fonksiyon ve yaşam kalitesi düzeylerinde olumlu katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
BAŞGÖL, Ş. (2013). The Effects of Interactive Biofeedback Therapy on Sexual Function and Quality of Life of Patients with Sexual Dysfunction. Istanbul University, Institute of Health Science, Department of Women's Health and Gynecologic Nursing, Master?s Thesis. Istanbul. This research is an experimental study which was designed to determine the effects of interactive biofeedback therapy on sexual function and quality of life of patients with sexual dysfunction. The study sample consisted of 14 women who applied Istanbul University, Istanbul Faculty of Medicine Gynecology and Maternity Department, Gynecology Outpatient Clinic between March 2012- March 2013, suffer from sexual dysfunction and met inclusion criteria. In the study, four data collection instruments were used: a questionnaire for sociodemographic characteristics and general health status, Female Sexual Function Index (FSFI) for determination of sexual functions of women, World Health Organization Quality of Life Assesment- Short Form Turkish Version (WHOQOL-BREF TR) for evaluation of quality of life, The Bristol Female Lower Urinary Tract Symptoms (B-FLUTS) for evaluation lower urinary tract symptoms. The evaluations were done at the beginning of the treatment and at the end of 10 week treatment period It was determined that women had no complaints about lower urinary tract symptoms of urinary incontinence. There are significant improvements in total FSFI and other subscales and quality of life subscales. There is a significant improvement between before and after treatment in muscle strength. In conclusion, interactive home-based biofeedback therapy is a type of treatment which contributes to the sexual function and quality of life.