Üniversite çalışanlarında örgütsel vatandaşlık davranışı: Gazi Üniversitesinde bir araştırma
Workers university organizational citizenship behavior: A research Gazi University
- Tez No: 336107
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN BOYLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Gazi Üniversitesi, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Gazi University, Organizational citizenship behavior
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Büro Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışma, Gazi Üniversitesi?nde çalışan akademik ve idari personelin iş tanımlarının dışında gönüllü olarak sergilenen örgütsel vatandaşlık davranışlarında demografik faktörlerin ne kadar etkili olduğunu belirlemek ve değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda çalışanlara demografik özelliklerine ve ÖVD boyutlarına ilişkin hazırlanan sorular sorulmuştur. Araştırmaya Gazi Üniversitesi?nin 26 biriminden 1044 akademik-idari personel katılmıştır. Araştırmaya katılanların demografik özelliklerinin örgütsel vatandaşlık davranışının diğergamlık, vicdanlılık, nezaket, centilmenlik ve sivil erdem boyutlarını kapsayan davranışlarından hangileriyle farklılık olduğunu belirlemek amacıyla yapılan analizler değerlendirilmiş ve bazı önerilerde bulunulmuştur.Araştırmaya katılanların ÖVD?nin en çok nezaket boyutu davranışlarına yönelik davranışlar sergilediği bu boyutla ilgili ifadelere olumlu görüş bildirdiği sonucuna ulaşılmıştır. Akademik ve idari personelin diğergamlık boyutundaki davranışları sergilemelerinde farklılıklar bulunmuştur. Araştırmaya katılanların öğrenim hayatlarının herhangi bir bölümünü Gazi Üniversitesi?nde tamamlayanlar ile Gazi Üniversitesi?nde öğrenim görmeyenler arasında ÖVD?nın diğergamlık boyutu davranışlarını sergilemelerinde farklılıklar olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Cinsiyet faktörünün ÖVD?nin boyutlarını kapsayan davranışlar sergilemede fark yaratan bir faktör olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been perfomed to determine and evaluate how demographic factors influence at the organizational citizenship behavior displaying as voluntary excep that job definitons of academic and administrative staff working at Gazi University. For these purposes, the employees were asked to prepared for demographic characteristics and dimensions of organizational citizenship behavior. 1044 academic and administrative staff participated to survey in 26 units at Gazi University. Demographic characteristics of the participants organizational citizenship behavior, altruism, scrupulousness, courtesy, sportsmanship, and civic virtue is diversity to aspects of the behavior in order to determine which of the analyzes evaluated and made some suggestions.It is conluded that the participants in the study enact the most a behavior for courtesy dimensional of Organizational Citizenship Behavior (OCB) and respond positively to these size related questions. And it is also deduced there are differencies between the academic and administrative staff about the exhibition of the altruistic behaviors. Behind, the conclusions are showing that the participants who completed a part of their education lives at Gazi University and who did not receive education at Gazi University enact different behaviors on the alturistic dimensional of OCB. It is concluded the sex factor make no difference in acting behaviors including the dimensional of OCB.