2006 okul öncesi eğitim programının değerlendirilmesi
Assesment of the preschool education program of 2006
  1. Tez No: 336139
  2. Yazar: HASAN DİLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAYİP DUMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, program, okul öncesi eğitim, okul öncesi eğitim programı, Education, program, preschool education, preschool education program
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 254
Özet
Bu araştırmanın amacı 2006 okul öncesi eğitim programı hakkında öğretmen görüşlerinin incelenmesidir. Araştırma tarama modeli benimsenerek gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında nicel ve nitel veri toplama yöntemlerinden faydalanılmıştır. Nicel verilerin toplanmasında anket, nitel verilerin toplanmasında ise görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmada örneklem alınmaya gidilmemiş ve anket Ankara?nın sekiz merkez ilçesinde (Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Gölbaşı, Keçiören, Mamak, Sincan, Yenimahalle) M.E.B.?e bağlı anaokullarında görev yapan bütün öğretmenlere (383) uygulanmıştır. Görüşme formu ise yirmi öğretmene uygulanmıştır. Araştırmanın sonunda; öğretmenlerin amaçları uygulanabilir şeklinde değerlendirdikleri, amaçların uygulanması sırasında çeşitli problemlerle karşılaştıkları, belirli gün ve haftaları uygulanabilir ve çocukların gelişimine uygun olarak değerlendirdikleri; etkinlikleri, kısmen uygulanabilir olarak değerlendirdikleri ve bazen uyguladıkları, etkinliklerin uygulanması sırasında çeşitli problemlerle karşılaştıkları; değerlendirme araçlarını bazen uyguladıkları ve uygulama sırasında çeşitli problemlerle karşılaştıkları; aile katılım etkinliklerini bazen uyguladıkları ve uygulama sırasında çeşitli problemlerle karşılaştıklarını belirttikleri, öğretmen kılavuz kitabını gerekli yeterliliğe sahip olmadığı şeklinde değerlendirdikleri ve kılavuz kitabından kısmen yararlandıkları; kılavuz kitabındaki psikomotor, sosyal-duygusal, dil, bilişsel alan ve öz bakım becerileri etkinliklerini yeterli olarak değerlendirdikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to examine the views of teachers regarding the preschool education program of 2006. The study was conducted by adopting the screening model. Quantitative and qualitative data collection methods were used in the data collection process. While quantitative data were collected through survey, qualitative data were collected through interview form. No sampling was conducted in the study and the survey was applied to all of the teachers (383) rendering service in kindergartens of the Ministry of National Education in eight central districts of Ankara (Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Gölbaşı, Keçiören, Mamak, Sincan, Yenimahalle). The interview form, on the other hand, was applied to twenty teachers. At the end of the study; it was determined that teachers assess the objectives in an applicable way, encounter with various problems during the application of objectives, assess certain days and weeks in an applicable way and in line with the development of children; assess the activities in a relatively applicable way and encounter with various problems during the application of activities from time to time; apply the assessment instruments from time to time and encounter with various problems during the application; apply the family participation activities from time to time and encounter with various problems during the application, consider the teacher?s guide book insufficient and use it partially; and assess the activities of psychomotor, social-emotional, lingual, cognitive fields and self-care skills as sufficient.