A Pilot study on the effect of soil conservation unit integrated in to 7 th grade junior high school science curriculum
Ortaokul yedinci sınıf fen programına entegre edilen toprak koruma ünitesinin etkisi üzerine bir pilot çalışma
- Tez No: 33682
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSA DOĞAN, DOÇ. DR. HALİL GİRAY BERBEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Toprak ile İlgili Tutumlar, Toprak ile İlgili Basan, Toprak Koruma Ünitesi, Çevre Eğitimi, Fen Eğitimi, Soil Related Attitudes, Soil Related Achievement, Soil Conservation Unit, Environmental Education, Science Education
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
öz ORTAOKUL YEDİNCİ SINIF FEN PROGRAMINA ENTEGRE EDİLEN TOPRAK KORUMA ÜNİTESİNİN ETKİSİ ÜZERİNE BİR PİLOT ÇALIŞMA DO?AN, Meryem Yüksek Lisans Tezi, Fen Bilimleri Eğitimi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Musa DO?AN Yadıma Tez Yöneticisi: Doc.Dr.Giray BERBERO?LU Eylül, 1993, 86 sayfa Bu çalışma, orta dereceli okulların 7. sınıf fen programına entegre edilmiş bir toprak koruma ünitesinin, öğrencilerin toprak ile ilgili tutum ve başarılarına etkisini incelemek üzere oluşturulmuştur, özneler, 86 (kız = 35, erkek = 51) yedinci sınıf öğrencisidir. Çalışma, 1992-1993 akademik yılında Eskişehir Özel Yakındoğu Lisesi'nde gerçekleştirilmiştir. İki ölçek: (i) Toprak ile İlgili Tutum Ölçeği ve (ii) Toprak ile İlgili Basan ölçeği geliştirilmiş ve bunlar üç sınıfa ön ve son test olarak uygulanmıştır. Toprak ile ilgili Tutum ve Basan ölçekleri'nden elde edilen ön test sonuçlarına göre, üç sınıf arasında başlangıçta belirgin bir farklılık olmadığı ortaya çıkmışta. Bağımlı ve bağımsız gruplar için t test tekniği elde edilen verileri analiz etmek için kullanılmıştır. Bulgular, toprak koruma ünitesinin toprak ile ilgili tutumlarıgeliştirdiğini göstermiştir. Bulgular ayrıca, uygulamanın öğrencilerin basan seviyelerini artırdığını ortaya koymuştur, öte yandan, kız ve erkek öğrencilerin toprak ile ilgili tutum ve başarılarında ön ve son test skorlarındaki artışlar arasında belirgin bir farklılık bulunamamıştır. Sonuçlar, geliştirilen toprak koruma ünitesinin, öğrencilerin bilgilerini artırmalarına bu konuya yönelik olumlu tutum geliştirmelerine yardımcı olduğunu göstermektedir. Bu anlamda, geliştirilen ünite, çevre eğitimi konularının fen müfredatına entegre edilmesine yönelik olarak ileride yapılabilecek çalışmalar için bir rehber görevi üstlenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A PILOT STUDY ON THE EFFECT OF SOIL CONSERVATION UNIT INTEGRATED INTO 7th GRADE JUNIOR HIGH SCHOOL SCIENCE CURRICULUM DO?AN, Meryem M. S. in Science Education Supervisor: Prof.Dr.Musa DO?AN Co. Supervisor: AssocProfDr.Giray BERBEROGLU September, 1993, 86 pages. This study was designed to investigate the effect of Soil Conservation Unit integrated into 7m grade junior high school science curriculum on the soil related attitudes and achievement of the students. Subjects were 86 (female = 35, male = 51) the 7^ grade students. The study was held in Eskişehir, özel Yakındoğu Lisesi in the academic year of 1992-1993. Two instruments: (i) Soil Related Attitude Scale and (ii) Soil Related Achievement Test were developed and administered to the three classes as pre-and posttests.According to the pretest scores on the soil related attitude scale and achievement test, no significant differences were found among the three classes at the beginning of the study. Dependent and independent t-test statistics were used to analyze the data. Results indicated that soil conservation unit enhanced the soil related attitudes of the students. Results also indicated that the treatment increased the student's achievement level. On the other hand, no significant difference was found between gained scores of female and male students on soil related attitude scale and achievement test. These results show that developed soil conservation unit can help students to increase their knowledge and to develop positive attitudes toward this subject. in this sense, this unit can be used as a guide for the fiırther practices in the integration of different environmental education topics at various grade levels in science curricula.