Non-steroid antiinflamatuar ilaçların intravitreal kullanımının oküler etkileri: Tavşanlar üzerinde deneysel çalışma
Effects of intravitreally injected non steroidal antiinflammatory drugs (NSAIDs) on normal ocular tissues: Experimental study on rabbits
- Tez No: 337280
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN YETİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Non-steroid antiinflamatuar ilaçlar, NSAİİ, intravitreal injeksiyon, intravitreal NSAİİ injeksiyonu, toksisite, aspirin, ketorolak, indometazin, meloksikam, katarakt, triamsinolon, intravitreal steroid injeksiyonu, Non Steroidal Antiinflammatory Drugs, NSAIDs, intravitreal injections, intravitreal NSAIDsinjections, toxicity, aspirin, ketorolac, indomethacin, meloxicam, cataract, triamcinolone, intravitreal steroid injection
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
AMAÇ: Non steroid antiinflamatuar ilaçların intravitreal yoldan uygulanmasının normal oküler dokular üzerine etkisinin araştırılması.MATERYAL-METOD: 3 tavşan ve 6 gözü kontrol grubu olmak üzere toplam 39 tavşanın 78 gözü kullanılmış ve inflamasyon kaskadında etkili oldukları enzimleri hedefleyerek Aspirin, İndometazin, Ketorolak ve Meloksikam'ı içeren dört farklı non steroid antiinflamatuar ilacın etkileri araştırılmıştır. Kontrol grubuna ilaç gruplarıyla eşit volümde BSS (dengeli tuz solüsyonu) injeksiyonu yapılmıştır. İlaç injeksiyonu sonrası ortaya çıkan oküler etkileri değerlendirmek için biyomikroskopi, indirekt oftalmoskopi ve Schiötz tonometriyi içeren Klinik Muayene Yöntemleri, ERG'yi içeren Elektrofizyolojik Test ve ışık mikroskopisini içeren Histopatolojik Değerlendirme yöntemleri uygulanmıştır. Tüm gözlere birim zamanda injeksiyonlar yapılmış ve tüm bu değerlendirme yöntemleri, injeksiyondan önce ve injeksiyondan sonra sırasıyla 1.hafta, 1.ay ve 3.ayda uygulanmıştır.BULGULAR : Biyomikroskopi, indirekt oftalmoskopi ve Schiötz tonometriyi içeren Klinik Muayene Yöntemleri ile ciddi bir toksisiteye rastlanmamıştır. Bu yöntemlerle izlenen tek komplikasyon katarakttır. Toplamda 2 gözde ortaya çıkan travmatik kataraktlar hariç tutulunca, salt ilaca bağlı olarak katarakt gelişen göz sayıları, 1.haftada görülüp 1.ayda da devam eden, 1.haftada görülüp 1.ayda gerilemiş olan ve 1.haftada görülmeyip 1.ayda ortaya çıkan kataraktlı gözlerin kesişim kümesi olarak ele alındığında, toplamda 72 gözün 9`unda yani %12.5 oranında saptanmıştır. Meloksikam ve indometazin injekte edilen gözlerde, birer tane travmatik katarakt haricinde, ilaca bağlı katarakt gözlenmemiştir. İlaca bağlı katarakt gelişimi sadece aspirin ve ketorolak injeksiyonu yapılan gözlerde ve Ketorolak grubunda % 22.2 (4/18), Aspirin grubunda ise % 27.7 (5/18) oranında saptanmıştır. Göz içi basınç ölçümlerinde injeksiyon öncesi ve sonrası albino tavşanları için kabul edilen normal sınırların dışında (17.5 ± 3.1 mmHg aralığında) herhangi bir değer saptanmadı. Elektrofizyolojik ve histopatolojik incelemede hiç bir grupta toksisite saptanmamıştır.YORUM: NSAİİ'lerin (aspirin, ketorolak, indometazin ve meloksikam) intravitreal uygulaması sonrasında katarakt gelişimi dışında her hangi bir toksisite saptanmamıştır. Bu çalışma verilerine göre antiinflamatuar etkili diğer ilaçların yararlı sonuçlar verdiği çeşitli ön ve arka segment oküler patolojilerinde intravitreal NSAİİ uygulamaları da ilave veya alternatif seçenek olabilir. Bunun daha ileri araştırılması için insan deneylerine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: To determine the effects of intravitreally injected Non Steroidal Antiinflammatory Drugs (NSAIDs) on normal ocular tissues.METHODS: Six eyes of 3 rabbits as being control group, 78 eyes of 39 albino rabbits in toto were used and by targeting the different enzymatic steps at the inflammation cascade that they affect 4 different NSAIDs as Aspirin, Indomethacin, Ketorolac and Meloxicam were studied. In the control group the same volume of BSS as in drug groups were injected. To evaluate the ocular effects after drug injections clinical examination methods including biomicroscopy, indirect ophthalmoscopy and Schiotz tonometry, electrophsiological test including ERG and histopathological examination including light microscopy were used. All evaluating tests were performed before the injections and after all injections performed at a unit time all tests were performed 1 week, 1 month and 3 months after the injections as well.RESULTS: At clinical examination methods including biomicroscopy, indirect ophthalmoscopy and Schiotz tonometry no significant toxicity was determined. If 2 traumatic cataracts seen excluded, number of purely drug depended cataract developed eyes, when taken into account as the intersection of the first seen at first week and re-detected at first month, first seen at first week and disappeared at first month and first seen at first month, was 9 out of 72 drug injected eyes as 12.5% overall. In meloxicam and indometacin groups, excluding 2 traumatic cataracts each per group, no drug depended cataract was observed. Drug depended cataracts were only observed as 22% (4/18) in Ketorolac and 27.7% (5/18) in Aspirin groups. In tonometry no value out of the normal range of rabbits (17.5 ± 3.1 mmHg) were observed. No toxicity sign was observed at electrophysiological and histopathological evaluations.CONCLUSION: After intravitreal injection of NSAIDs (including Aspirin, Ketorolac, Indomethacin, Meloxicam) no significant toxicity sign was observed but cataract. According to the results of this study, intravitreal NSAIDs injections may be an additional or alternative treatment option for several anterior orposterior segment ocular diseases those shown to get useful effects after other antiinflammatory druginjections. Further human studies are needed to confirm this animal study?s observations.