Warfarin tedavisi alan ve INR yüksekliği ile acil servise başvuran hastaların analizi
  1. Tez No: 337790
  2. Yazar: MUSTAFA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM İKİZCELİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: warfarin, acil, INR, warfarin, emergency, INR
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı acile warfarin tedavisi alan ve INR yüksekliği ile acil servise başvuran hastaların analizini yapmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza acil servise başvurmuş, herhangi bir nedenle warfarin tedavisi alan, INR (İnternational Normalization Ratio) değeri en az 3 olan ve son bir haftadır warfarin tedavisi almakta olan hastalar alındı. Hastalar, INR değerlerine göre 3-4,9 arası, 5-8,9 arası, 9 ve üstü olmak üzere gruplandırıldı. Ayrıca kanama bulguları olan ve olmayanlar olarak ta iki gruba ayrıldı. Kanaması olan hastalar, major kanama ve minör kanama olarak gruplandırıldı. Major kanama grubuna hematüri, gastrointestinal, retroperitonal, kraniyal, batın içi kanama ve herhangi bir servise yatırılan veya invaziv işlem gerektirecek düzeyde kanama, hemoglobinde iki birim düşüklüğe sebep olan ve üç üniteden fazla kan ürünü transfüzyonu gereken hastalar alındı. Hastaların yaş, cinsiyet, kullanım peryodu, eşlik eden hastalık mevsim dağılımı, 1 haftalık warfarin dışı ilaç kullanımı ve 1 haftalık warfarin kullanım dozu ve 1 yıl içinde warfarin tedavisi alan ve INR yüksekliği ile acil servise başvuran hastaların başvuru sıklığı araştırıldı. Hastaların istatistiksel olarak ayrılmasında acile bir yıl içinde başvurusu olan 61707 hasta taranarak, warfarin tedavisi alan 309 hasta belirlendi. Bunların içinden INR değeri 3 ve üstü olan 96 hasta ayrılarak değerlendirilmeye katıldı. Ancak tekrarlı gelişler olması nedeni ile 141 hasta çalışmaya alındı. Bulgular: Hastaların % 55.3 kadın, %44,7 erkek, INR dağılımının % 72.3 `ü 3-4,9 arası, 1 yıl üzerinde kullanımın daha yaygın bulunduğu saptandı(%90,8). Ancak bu hastaların 1 yıl içinde acil servise başvuru sıklığı 1?den fazla olanlar %16,3 olduğu saptandı. Çalışmaya alınan hastaları, %29,8 `i kanama şikayeti ile başvurdu. En sık kanama yeri, ciltaltı hematom,ekimoz % 30,95 ve hematüri %28,5 olduğu saptandı. En sık eşlik eden hastalık hipertansiyondur( %24.6 ). Sonuç: Her ne kadar warfarin tedavisi sık kontrol sağlanması gereken bir ilaç olsa da ek alınan ilaç, eşlik eden hastalık , uygun merkez takibi, laboratuvara ulaşım,eğitim gibi faktörler tedaviyi asıl yönlendiren etmenler olarak karşımıza çıkmaktadır. Acil ,bu hastaların problem yaşadığında ilk başvuracakları yer olması nedeni ile tedavinin etkinliğinin ve sonuçlarının en iyi değerlendirileceği yer olarak ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to head to the emergency room and the INR with warfarin therapy is to analyze the patients admitted to the emergency room. Materials and Methods: This study applied the emergency room for any reason, warfarin therapy, INR (International Normalization Ratio) value of at least three patients who were receiving warfarin therapy last week. Patients, according to INR values from 3 to 4.9, from 5 to 8.9, 9 and grouped to. In addition ta divided into two groups with and without signs of bleeding. Patients with bleeding, major bleeding and minor bleeding were classified as. Major bleeding group, hematuria, gastrointestinal, retroperitoneal, cranial, intra-abdominal hemorrhage and extent of any bleeding hospitalized or invasive procedure, which causes hemoglobin loss in two units and three units of blood product transfusion, patients had to be. The age, gender, usage cycle of the accompanying seasonal distribution of the disease, one-week off-drug use and the first week of warfarin dosage of warfarin and 1 year of treatment with warfarin in patients admitted to the emergency department with reference to determine the revalence of high INR. Application within one year of emergency room patients with statistical separation scanned 61,707 patients, 309 patients were treated with warfarin. Of these, 96 patients divided into 3 and above INR evaluated participated. However, with the 141 patients included in the study because of repeated arrivals. Results: 55.3% female, 44.7% male, the distribution of INR 72.3% were from 3 to 4.9, where the first year was more common on the use of (90.8%). However, the frequency of emergency department visits of patients within 1 year of 16.3% of those found to be more than 1. Patients included in the study, 29.8% presented with bleeding. The most common source of bleeding, subcutaneous hematoma, ecchymosis, and hematuria, 28.5% were found to be 30.95%. The most common concomitant disease was hypertension (24.6%). Conclusion: Although warfarin therapy is a drug that must be checked frequently received additional medication, concomitant diseases, follow the appropriate office, laboratory, transportation, education, factors such as the treatment appears to be the main factors that lead. Emergency, the first to apply to these patients live with the problem because it is the place to evaluate the effectiveness of treatment and outcomes in the emerging as well.