Van piyasasında satışa sunulan balların kalite üzerine etkili olan bazı fiziksel ve kimyasal özellikler bakımından karşılaştırılması
Comparison of honey offered in Van market in point of some physical and chemical properties effected on quality
- Tez No: 338019
- Danışmanlar: PROF. DR. FIRAT CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Halk Sağlığı, Veteriner Hekimliği, Food Engineering, Public Health, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bal, HMF (hidroksimetil furfural), diastaz, invert şeker, Honey, HMF (hidroksimetilfurfural), diastase, invert sugar
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada Van piyasasında satışa sunulan balların HMF, diastaz, invert şeker, su, kül, pH, asitlik ve ticari glikoz içerikleri belirlenmiş ve bu değerlerin TSE?ye uygunluğuna bakılmıştır. Büyük marketlerden ve yerel pazarda satışa sunulan ballardan 67 adet bal örneği çalışmanın materyalini oluşturmuştur. Yapılan analizler sonucunda elde edilen değerler Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği?nde belirlenen değerlerle karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak; Van piyasasında büyük marketler ve yerel pazarlarda satışa sunulan balların HMF, diastaz, kül ve asitlik bakımından farklı değerler gösterdikleri; invert şeker, su ve pH değerleri bakımından ise birbirlerine benzer oldukları belirlenmiştir. Bunun yanısıra, yerel pazar ballarında bulunan HMF değeri dışında kalan bal kalite özelliklerinin TSE değerleri ile büyük oranda benzer oldukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, HMF, diastase, invert sugar, water, ash, pH and acidity content of honey offered in Van market was determined and indicated whether suitability of TSE values. Material of this study consisted of 67 honey samples provided by supermarkets and bazaar in Van. The values obtained at the end of study were compared with the values released by Turkish Food Codex, Honey Notification. As a result, it was observed that there are statistically significant differences between supermarket and bazaar?s honey in terms of HMF, diastase, ash and acidity values; the values of invert sugar, water and pH was similar. In addition, it was also observed that the quality properties of bazaar honey except HMF are largely consistent with TSE values.