Kıymalarda Escherichia coli O157:H7 varlığı ve antibiyotik dirençliliklerinin belirlenmesi
Escherichia coli O157: H7 presence and determination of antibiotic resistance in minced meat
  1. Tez No: 779635
  2. Yazar: YUNUS EMRE AYDOĞDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRULLAH SAĞUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyotik, Escherichia coli O157:H7, Kıyma, PCR, Van, Antibiotic, Escherichia coli O157:H7, Minced meat, PCR, Van
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışma, Van ilinde 2022 yılı Ocak-Mayıs aylarında satışa sunulan 50 adet koyun kıyması, 50 adet sığır kıyması olmak üzere toplam 100 kıyma örneğinde Escherichia coli O157:H7 kontaminasyonu ve elde edilen izolatların antibiyotik dirençliliklerini belirlemek amacıyla yapıldı. Toplanan kıyma örneklerinde E. coli O157:H7'nin varlığı, novobiocin katkılı modifiye Tripton Soy Broth (m-TSB) ile ön zenginleştirme, cefixime tellurite katkılı Sorbitol MacConkey Agar (CTSMAC) ve LEVİNE Eosın-Methylene Blue (EMB) Agar'a ekim yapıldı. Biyokimyasal testler sonucu E. coli O157: H7 şüpheli izolatlara polivalan E. coli O157 antiserumu ile aglütinasyon testi yapıldı, aglütinasyon gösteren koloniler PCR uygulaması için -20 °C'de saklandı. Çalışmada PCR analizleri sonucunda koyun kıyma örneğinin 7'sinde (%14) ve sığır kıyma örneğinin 17'sinde (%34) toplam 24 örnekte E. coli O157:H7 pozitif olarak tespit edildi. E. coli O157:H7 pozitif 24 kıyma örneğinden 51 E. coli O157:H7 izolatı elde edildi. İzolatların polimiksin B ve kanamisine (%9.80), amikasine (%35.30), amoksisilin/klavulanik asite (%49.01), ampisiline (%50.98), eritromisine (%45.09), ertapeneme (%7.85), gentamisine (%19.60), kloramfenikole (%13.72), sefotaksime (%3.93), sefalatine (%100), norfloksasine (%17.64) karşı dirençli olduğu belirlendi. Kanamisine (%62.74) karşı orta duyarlılık geliştiği belirlendi. Sonuç olarak; Van piyasasında tüketime sunulan kıymaların hijyenik kalitesinin iyi olmadığı üretimin herhangi bir aşamasında E. coli O157:H7 ile kontamine olduğu aynı zamanda bu izolatların antimikrobiyal dirençliliğinin yüksek olması halk sağlığı açısından potansiyel bir tehlike oluşturabileceği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine Escherichia coli O157:H7 contamination and antibiotic resistance of the obtained isolates in a total of 100 minced meat samples, 50 minced sheep and 50 minced beef, which were sold in the province of Van in January-May 2022. The presence of E. coli O157:H7 in the collected samples was examined by pre-enrichment with novobiocin supplemented Modified Tryptone Soy Broth (m-TSB), cefixime tellurite supplemented Sorbitol MacConkey Agar (CT-SMAC) and LEVİNE Eosın-Methylene Blue (EMB) Agar. As a result of biochemical tests, E. coli O157: H7 suspected isolates were agglutinated with polyvalent E. coli O157 antiserum, and colonies showing agglutination were stored at -20 °C for PCR application. In the study, as a result of PCR analysis, E. coli O157: H7 was found positive in 7 (14%) of the sheep minced sample and 17 (34%) of the beef minced meat sample, in a total of 24 samples. As a result of the analysis of 24 E. coli O157:H7 positive minced meat samples, 51 E. coli O157:H7 isolates were obtained. Polymyxin B and kanamycin (9.80%), amikacin (35.30%), amoxicillin/clavulanic acid (49.01%), ampicillin (50.98%), erythromycin (45.09%), ertapenem (7.85%), gentamicin (19.60%), chloramphenicol It was determined that it was resistant to (13.72%), cefotaxime (3.93%), cephalatin (100%), norfloxacin (17.64%). It was determined that moderate sensitivity to kanamycin (62.74%) developed. In conclusion; It has been concluded that the hygienic quality of the minced meat offered for consumption in the Van market is not good, it is contaminated with E. coli O157:H7 at any stage of production, and at the same time, the high antimicrobial resistance of these isolates may pose a potential danger to public health.