Örgütlerde algılanan çalışan koçluğunun işten ayrılma isteği ile ilişkisinde iş tatmini ve duygusal bağlılığın aracılık etkisi: Bankacılık sektöründe bir uygulama
The mediating effects of job satisfaction and affective commitment on the relationship between perceived managerial coaching and turnover intention in the organizations: An application on banking sector
- Tez No: 339106
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Koçluk, Çalışan Koçluğu, İş tatmini, Duygusal Bağlılık, Örgütsel Bağlılık, İşten Ayrılma İsteği, Coaching, Managerial Coaching, Job satisfaction, Affective Commitment, Organizational Commitment, Turnover Intention
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu araştırmanın genel amacı; örgüt içerisinde algılanan çalışan koçluğunun çalışanların iş tatmini, duygusal bağlılığı ve işten ayrılma isteği üzerine etkilerini incelemektir. Koçluk kavramı, Fournies'in (1978)“How to”kitabı yayımlanmasını müteakip, 1980'lerden itibaren yönetim alanında popüler hale gelmiştir. Günümüzde koçluk, spor, yaşam, öğrenim, doğum, uyku, sınav vb. akla gelebilecek her kavramla birlikte anılmaktadır. Çalışan koçluğunun bu denli popülerliğine rağmen, özellikle akademik alandaki araştırmalar yeterli seviyede değildir. Araştırma da, örgüt içerisinde çalışanların yöneticilerinden algıladıkları“çalışan koçluğu”ele alınmıştır. Çalışan koçluğu kısaca,“etkili iletişim temelinde çalışanın iş ortamını kolaylaştıran, öz farkındalığını artıran, potansiyellerini keşfetmelerini ve geliştirmelerini sağlayan yönetim yaklaşımı”olarak tanımlanabilir. Çalışan odaklı bir yönetim sistemi olan koçluğun, çalışanlar üzerinde arzu edilen sonuçları bulunması hiç de şaşırtıcı değildir. Araştırma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, araştırmanın değişkenleri olan çalışan koçluğu, iş tatmini, duygusal bağlılık ve işten ayrılma isteğine yönelik literatür taramasına yer verilmiştir. İkinci bölümde, araştırma modeli, hipotezler ve araştırmanın değişkenleri arasındaki ilişkileri ve etkileri ortaya koyacak istatiksel analizler bulunmaktadır. Son bölümde ise araştırma sonuçları ve değerlendirmelere yer verilmiştir. Araştırma, ülkenin önde gelen özel bankalarından birinin İstanbul Şubelerinde çalışan personelinden, rastgele seçme metoduyla seçilen 185 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.Gizil değişkenlerle yol analizi sonuçlarına göre; algılanan çalışan koçluğunun çalışanların iş tatmini ve duygusal bağlılığı üzerinde anlamlı ve olumlu etkisinin bulunduğu, işten ayrılma isteği üzerindeki doğrudan etkisinin anlamlı olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, modeldeki aracı değişken etkileri de Sobel Testi aracılığıyla incelenmiştir. Çalışan koçluğunun, iş tatmini aracılığıyla duygusal bağlılık ve işten ayrılma isteği üzerinde dolaylı etkisi bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to investigate the effects of the perceived managerial coaching on employee's job satisfaction, affective commitment and turnover intentions in the organizations. Following Fournies (1978)'s book“how to”was released, the coaching concept has increasingly become popular as of 1980 in the management literature. In these days, coaching is used with many concepts such as sport, life, education, birth, sleep, exam etc. Despite its popularity, there is paucity of academic researches regarding managerial coaching outcomes in the management literature. In this research, employees' perceived of managerial coaching from managers in the organizations was dealt with. Briefly, managerial coaching is a management approach that tries to facilitate employee's work environment, develop their self-awareness and explore/improve their self-potential. As an employee-based management system, it's not surprise that managerial coaching, has desirable outcomes on employees. The research consists of three chapters. In the first chapter, literature review of the research variables which is managerial coaching, job satisfaction, affective commitment and turn over intention is explained. In the second chapter, there are research model, hypotheses and statistical analyses which indicate the correlations and effects between the research variables. In the last chapter, there are research results and evaluations. The research was carried out by participating of 185 employees chosen by random sampling working in İstanbul branch offices of one of the leading private banks in the country.vii According to the results of the path analysis, perceived of managerial coaching has significant and positive effect on employees' job satisfaction and affective commitment, but has no direct significant effect on employees' turnover intentions. Furthermore, mediation effects on the research model were investigated by Sobel Test. Managerial coaching has indirect effect through job satisfaction on affective commitment and turnover intention.