Çukurova'da bir narenciye bahçesinde kurulu mini-sprink sulama sisteminin değerlendirilmesi
Başlık çevirisi mevcut değil.
- Tez No: 33918
- Danışmanlar: PROF. DR. ATTİLA YAZAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Sulama sistemlerinin amacına uygun olarak kullanılıp kullanılmadığı ancak kurulu olan sistemin değerlendirilmesi ile ortaya konulabilir. Kusursuz olarak gerçekleştirilmiş bir sulama projesi bile iyi işletilmezse uygulamada beklenilen yararı sağlamayabilir. Bu çalışmada kurulu olan mini-sprink sulama sisteminin işletme durumunun arazide saptanması ve sistemde olması gereken ile mevcut durumun karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada, Ç. ü. Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde 1987 yılında kurulmuş olan ALTINTOP (STARRUBY) narenciye bahçesinde yer alan mini-sprink sulama sisteminin değerlendirilmesi 1991 yılında yapılmıştır. Sistemdeki basınç değişiminin diğer bir deyişle manifold üzerindeki ilk ve son lateral başındaki basınç farkının; %16.7 - 7.7 arasında olduğu belirlenmiştir. Su dağılım karakteristiği (DC) % 67; depolama randımanı % 56 75; ıslatılan alan yüzdesi % 15.94; ortalama su uygulama hızı 5.5 mm/sa olarak bulunmuştur. Sulama mevsimi boyunca toplam 892.4 mm su uygulanmıştır. Bu suyun 644.9 mm evapotiranspirasyon, 207.1 mm derine sızma ve 57.2 mm' si toprakta kalmıştır. 1., 2., 6. ve 7. sulamalarda sulama aralığı diğerlerine göre daha uzun tutulmuştur, örneğin 2. sulama kullanılabilir suyun %71'i tüketildiğinde sulama yapılmıştır. Bulunan bu değerlere göre altıntop bahçesinde kurulu bulunan mini-sprink sulama sisteminin genel performansının iyi olduğu; ancak manifolda bağlı ilk ve son lateral girişinde basınç farkı azaltılması yönünde, sistemin yüksek basınçla 1.5 - 2 Atm. işletme basıncında çalıştırılması önerilmiştir. Ayrıca derine sızma olduğundan sulama zamanı ve bir sulamada uygulanacak su miktarı belirlenmelidir.
Özet (Çeviri)
Whether an irrigation system's performance is suited to its design objective can only be tested through an evaluation of the system. An irrigation system designed with perfection, if not managed properly, may not provide the expected benefits. In this study, performance of a spray-type mini- sprinkler system installed in a citrus orchard was evaluated and present operation conditions were compared with the design requirements. In this research, system evaluation study was carried out on the mini-sprink irrigation system installed at the Starruby“Grayfruit”orchard of age 4 at the Research and Production Farm of the Agricultural College of the Çukurova University in 1991. The results showed that pressure variation between the first and the last lateral on the manifold was estimated to be 16.7 %. Distribution coefficient DC was determined to be 67 %; storage efficiency varied from 59 to 74.8 % in different irrigations; percentage of area wetted was found to be 15.94 %, and average application rate was 5.5 mm/h. A total of 892 mm of irrigation water was applied througout the growing season. Irrigation intervals for the 1.,2.,6. and 7th irrigation were longer than the others. For instance, 2nd irrigation was applied when 71 % of the available water within the effective root zone depth was depleted. The results showed that overall performance of the system was considered as adequate. However, a few simple changes are required for improving system performance.
Benzer Tezler
- Mersin-Erdemli bölgesinde teraslı bir alanda bulunan narenciye bahçesinde kurulu tam otomatik damla sulama sisteminin değerlendirilmesi
Başlık çevirisi yok
İSMET DANYELİ
Yüksek Lisans
Türkçe
2004
ZiraatÇukurova ÜniversitesiTarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
PROF.DR. RIZA KANBER
- Damla yöntemi ile sulanan sırta dikim narenciye bahçesinde kök dağılımının belirlenmesi
Root distribution of drip irrigated orchard trees on bed
UĞUR KEKEÇ
Yüksek Lisans
Türkçe
2006
ZiraatÇukurova ÜniversitesiTarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
PROF.DR. BÜLENT ÖZEKİCİ
- Tarımsal peyzajın uzaktan algılama ile izlenmesi: Aşağı Seyhan Ovası örneği
Monitoring the agricultural landscape with remote sensing: Lower Seyhan Plane case study
OKAN YELER
Yüksek Lisans
Türkçe
2014
Peyzaj MimarlığıÇukurova ÜniversitesiPeyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
PROF. DR. SÜHA BERBEROĞLU
- Adana ilinin tarımsal atık kaynaklı biyokütle potansiyelinin araştırılması
Investigation of biomass potential from agricultural waste of Adana province
ELİF ASENA TANRIVERDİ
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
EnerjiAdana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji ÜniversitesiKent Çalışmaları Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ROZELİN AYDIN
- The Future prospect of North Cyprus citrus marketing
Kuzey Kıbrıs narenciye pazarlamasının geleceği
BİLGE ÖNEY
Doktora
İngilizce
1998
İşletmeÇukurova Üniversitesiİşletme Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MUSTAFA MAZLUM
PROF. DR. HÜSEYİN ATEŞ