Ankara amatör süper lig futbolcularının antrenörlerinde gözlemledikleri etik ve etik dışı davranışlar
The ethical and non- ethical behaviors observed in soccer coaches in Ankara 1st amateur league
- Tez No: 339630
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDOĞAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Antrenör, Etik, Futbolcu, Football, Coach, Ethics, Football player
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sporda Psikososyal Alanlar Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Antrenörler, sadece alanıyla ilgili yeterlilik, alana ait bilgi ve becerilere sahip olmakla değil, aynı zamanda alanlarına ilişkin doğru tutum ve davranışlara da sahip olmakla yükümlüdürler. Bu araştırmanın amacı, futbolcuların gözlemleri doğrultusunda, spor hayatlarının şekillenmesinde, sportif başarı ve başarısızlıklarında önemli yeri olan antrenörlerinin etik ve etik dışı davranışlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma 2012-2013 futbol sezonunda Ankara amatör süper liginde yer alan 12 spor kulübünde 186 futbolcunun gönüllülük esasıyla 36 sorudan oluşan ölçeği cevaplandırmalarıyla gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada futbolda antrenörlük etiği üzerinde durulmuştur. Bu amaçla çalışmada öncelikle sporda etik, futbolda ve futbolcuda etik ve antrenörlük mesleği, antrenörlerde etik, ardından futbol antrenörlerinde etik davranışlar üzerinde durulmuş ve incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda futbolcuların, antrenman planlanması, mesleki bilgi düzeyi, sporculara karşı saygılı davranma, yetkisini kötüye kullanma, sporcuların performanslarına zarar verme, sigara kullanma gibi konularda antrenörlerini yetersiz buldukları ve bu konuyla ilgili değerlendirmelerde antrenörlerinin kendilerine ve mesleki etik kurallarına göre etik dışı davranışlarda bulunduklarını gözlemledikleri söylenilebileceği gibi, sporcuların; dil, din, ırk ayrımı yapma, cinsel taciz ve şiddet uygulama gibi konularda ise antrenörlerini daha olumlu buldukları sonucuna ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The coaches are not only supposed to be equipped with the knowledge and the skills required in their respective fields but they are also responsible to have correct behaivors an ethical values. This study is directed to determine the ethical and non-ethical behaviors of the soccer coaches who have an important place in shaping the life achievements and failures of the players. The study was carried out upon 186 male soccer players playing in 12 ametuur soccer clubs in Ankara amateur league on volunteering basis in 2012-203 soccer league. The participants were asked to fill 36 question scale. The study is focused upon the trainers?ethics. In this contexts first the ethics in sports was considered in general followed by the ethics in soccer and soccer players, ethics in coaching and coaching profession and finally ethics in soccer coaches. The study revaaled that the players mostly agree that the coaches were not sufficient and resort some non-ethical behaviors in the training planning, occupational knowledge, adopting a respectful attitude toward the players, abusing their authorities, harming the performanse of the players and smoking. However the players think that the coaches display much ethical behaviors in subjects such as religion, race and language segregation, sexual harrasment and resorting to violence.