Adolesan yaş grubunda jinekomastinin beden algısı ve cinsel kimlik üzerine etkisinin araştırılması
The effect of gynecomastia on body image perception and sexual identity in adolescent age group
  1. Tez No: 339756
  2. Yazar: SALİHA ESENBOĞA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN DERMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: jinekomasti, beden algısı, cinsel kimlik, gynecomastia, body image perception, sexual identity
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Saliha Esenboğa. Adolesan Yaş Grubunda Jinekomastinin Beden Algısı ve Cinsel Kimlik Üzerine Etkisinin Araştırılması. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi, 2013. Bu çalışmanın amacı adolesan yaş grubunda jinekomastinin beden algısı ve cinsel kimlik üzerine etkisini değerlendirmektir. Bu çalışmada, Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Adolesan Ünitesi?ne başvuran 11-18 yaş arası 47 jinekomastili olgu hasta grubu, aynı yaşlar arasında olan 63 sağlıklı erkek adolesan ise kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Hasta grubuna başvuruda ve 1. ay kontrollerinde Vücut Algısı Ölçeği (VAÖ) ve Bem Cinsiyet Rolü Envanteri (BCRE) uygulanmıştır. Başvuru sırasında anketler uygulandıktan sonra hasta grubuna jinekomasti ile ilgili sözel bilgilendirme yapılmıştır. Kontrol grubuna aynı anketler başvuru sırasında uygulanmıştır. Jinekomasti insidansı Tanner Evre III?te pik yapmıştır. Hastaların %74.6?sında meme diski bilateral palpe edilmiştir. Jinekomastili olguların takvim ve boy yaşları, vücut ağırlığı ve boy ortalamaları kontrol grubu ile karşılaştırıldığında gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Jinekomastili olgular lipomasti varlığı, fastfood ve bikarbonatlandırılmış içecek tüketimi, kronik hastalık varlığı, ilaç kullanım öyküsü ve ailede jinekomasti varlığı açısından kontrol grubu ile karşılaştırıldığında jinekomastili olgularda kronik hastalık, ilaç kullanım ve ailede jinekomasti öyküsü anlamlı olarak fazla bulunmuştur. Jinekomasti ve kontrol gruplarında VAÖ ortanca puanları arasında anlamlı bir fark olmasa da VAÖ madde bazında değerlendirildiğinde beden algısında bozulma olduğu söylenebilir. Jinekomastili olgulara ilk görüşmede yapılan bilgilendirme sonrasında 1. ay kontrolünde tekrarlanan VAÖ ortanca puanlarında artış olması, görüşmeler sırasında hastanın psikolojik açıdan etkilenme derecesine dikkat edilmesi ve bu açıdan da hastaya destek sağlanması gerektiğini göstermektedir. BCRE sonuçlarına göre jinekomastili hastaların cinsel kimlik açısından kadınsı yönde etkilenmediği söylenebilir. Sonuç olarak jinekomastili olgularda beden algısında bozulma mevcuttur fakat kadınlarda pubertenin bir bulgusu olan meme gelişimi, olguların cinsel kimliklerinde kadınsı yönde bir etkilenmeye yol açmamaktadır. Jinekomastili hastaların başvuru sırasında emosyonel rahatsızlık derecelerinin klinik görüşmeler ile değerlendirilmesi ve hastalara jinekomasti ile ilgili bilgilendirme yapılması ve psikolojik açıdan destek sağlanması gerekmektedir. Psikolojik açıdan sağlanacak destek tedavisi en az medikal tedavi kadar önemlidir.
Özet (Çeviri)
Esenboga S. The Effect of Gynecomastia on Body Image Perception and Sexual Identity in Adolescent Age Group. Hacettepe University, Faculty of Medicine, Thesis in Pediatrics. Ankara 2013 The aim of our study is to evaluate the effect of gynecomastia on body image perception and sexual identity in the adolescent age group. Fourty seven adolescent boys between 11-18 years who referred to Hacettepe University Ihsan Dogramacı Children?s Hospital Adolescent Unit with gynecomastia determined as study group and sixty three male adolescents within the same age group determined as control group included in our study. We performed Body Image Perception Scale (BIPS) and Bem Gender Role Inventory (BGRI) to study group in the first meeting and at first month control, to the control group only in the first meeting. In the first meeting after scale and inventory filled, we gave detailed information about gynecomastia to the study group. The peak incidence of gynecomastia was seen at Tanner stage III. Gynecomastia was palpated in %74.6 of patients bilaterally. There was no significant difference between study and control groups on chronological and height age, body mass index, average height. Study and control groups were questioned about lipomastia, fast food eating, bicorbonate containing beverage consumption, chronic illness, drug usage and family history about gynecomastia. Chronic illness, drug usage and family history about gynecomastia were significantly more in the study group. Although there was no significant difference between the gynecomastia and control groups in BIPS median points, when the scale items examined in detail, we can say that body image perception is destroyed in the patients with gynecomastia. After detailed information about gynecomastia given in the first meeting, the BIPS points were improved in the first month control that showed us the importance of paying attention to the emotional discomfort of the patient with gynecomastia and giving psychological support to them. According to the BGRI results, we can say that patients with gynecomastia are not affected by the feminine direction. In conclusion, body image perception is destroyed in adolescents with gynecomastia but breast development as a normal finding of pubertal development in girls does not affect adolescent boys in the feminine direction. The degree of emotional discomfort in the adolescent boys with gynecomastia should be assessed by the clinician at clinical mettings and necessary information about gynecomastia should be told and psychological support should be given to them. The psychological support is as much important as the medical therapy.