6-18 yaş arası serebral palsili çocukların beslenme durumunun değerlendirilmesi
Evaluation of the nutritional status of children with cerebral palsy aged 6-18
  1. Tez No: 340682
  2. Yazar: GÜLEREN SABUNCULAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN BEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Serebral Palsi, beslenme durumu, çocuk, beslenme problemleri, Cerebral palsy, nutritional status, child, feeding problems
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Serebral Palsi?li (SP) çocuklarda beslenme durumu ile ilgili sınırlı sayıda çalışma vardır. Bu çalışmanın amacı SP?li çocukların beslenme durumunu değerlendirmek ve bunu etkileten etmenleri ortaya çıkarmaktır. Çalışmaya İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi?ne başvuran 6-18 yaş aralığındaki 53 SP?li çocuk dahil edilmiştir. SP'li çocuklara anket formu uygulanmış, günlük besin tüketim öyküsü ve besin tüketim sıklığı alınmıştır. SP'li çocukların bazı antropometrik parametrileri de saptanmıştır. Elde edilen veriler konu ile ilgili standartlarla karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Buna göre SP'li çocukların %67,9?u normal kilolu, %17?si zayıf, %15,1?i kiloludur. Quadriplejik tip %37,7 oranı ile en fazla görülen tiptir. Quadriplejik, diplejik ve hemiplejik gruplarda iştahsızlık yüksek oranda görülmektedir. Yemek yeme problemleri quadriplejik (%100) ve diplejik (%86,7) çocuklarda yaygındır. SP?li çocukların %84,6?sı yemeğe uzun süre harcarken, %69,2?sinde çiğneme yutma problemi vardır. Quadriplejikler yemeğe daha fazla zaman harcamaktadır. Ayrıca çiğneme ve yutma problemi %79,2 oranı ile en fazla quadriplejiklerde görülmektedir. Lif tüketimi tüm gruplarda düşük olmakla birlikte çiğneme problemi olanlarda daha düşük bulunmuştur (p=0,002). Kabızlık ile lif alımı ve su tüketimi arasında korelasyon bulunmamıştır. 7-9 yaş grubunun enerji, vitamin ve mineral alımı diğer gruplardan düşük bulunmuştur. SP?li çocuklarda vitamin E, vitamin B1 ve folik asit gereksinimin altında bulunmuştur. Kalsiyum, magnezyum, çinko ve fosfor gereksinimin altında iken sodyum ve demir yeterli bulunmuştur. Serebral Palsi'li çocuklar beslenme yetersizliği açısından risk altında olduğundan doktor, diyetisyen, fizyoterapist, hemşire, psikolog ekip olarak birlikte çalışılmalı, besin tüketimleri takip edilmeli, aileleri beslenme hakkında bilgilendirilmeli, gerekiyorsa beslenmeleri enteral beslenme programı ile desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Sabuncular, G. Evaluation of the nutritional statüs of children with cerebral palsy aged 6-18. Haliç University, Health Sciences İnstitute MSc Thesis in Nutrition and Dietetic, İstanbul, 2013. Studied related nutritional status of children with Cerebral Palsy (CP) is limited. The aim of this study was to evaluate the nutritional status of children with CP, and to reveal the factors that affect it. The study included 53 children with CP aged 6-18 at İzmir Tepecik Education and Research Hospital. A questionnaire was applied to children with CP, Daily food consumption and feding frequencies were taken. Some antropometric measurements were measured. The data obtained were assessed by comparison of the relevant standards. Accordingly, 67.9% of children with CP 's normal weight, 17% underweight, 15.1% overweight. With a rate of 37.7% of most common types of quadriplegia type. Loss of appetite is high in quadriplegia, diplegic and hemiplegic groups. Eating problems are common in children with quadriplegia (%100) and diplegic (%86,7). 84.6% of children with CP percent spend a long time to eat, 69,2% have a chewing, swallowing problem. Children with quadriplegia spend more time eating. Also chewing and swallowing problems more than quadriplegia with a rate of 79,2%. Fiber consumption is low in all groups and lower than those with the problem of chewing (p=0,002). There was no correlation between fiber intake and water consumption with constipation. 7-9 age group energy, vitamin and mineral intake was lower than the other groups. Children with CP vitamin E, vitamin B1 and folic acid intake was below the requirement. Calcium, magnesium, zinc and phosphorus uptake was found under the requirement, sodium and iron was found to be sufficient. Children with Cerebral Palsy are at risk for malnutrition, doctors, dieticians, physiotherapists, nurses, psychologists should work together as a team. Food consumption should be followed, their families informed, if necessary, be supplemented by enteral nutrition program.