Zeytin karasularının elektrofenton yöntemi ile arıtılabilirliğinin incelenmesi
Investigation of treatability of olive mill wastewater using electro-fenton process
- Tez No: 341437
- Danışmanlar: PROF. DR. ANATOLİ DİMOGLO
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Kimya Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Chemistry, Chemical Engineering, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zeytin Karasuyu, Fenton prosesi, Maliyet analizi, Olive mill wastewater, Fenton process, Cost analysis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada, Çanakkale Ezine?de bulunan 3 fazlı üretim prosesi ile üretim yapan fabrikadan kaynaklanan zeytin karasuyunun elektrofenton prosesiyle arıtılabilirliği araştırılmıştır.Yapılan ön deney çalışmaları sırasında (belirli oranlarda seyreltme yapılarak yapılan çalışmalar dahil) ve analizler sonucunda optimum pH değerinin 3 ve optimum kimyasal dozlarının sırasıyla 80 mL 5000 mg/L FeSO4.7H2O, 80 mL 5000 mg/L Fe+2(elektrofenton yöntemi ile daha önce elde edilen) ve 20 ml hacmen %50 lik H2O2 olduğu belirlenmiştir.Bu dozlama ile KOİ 96000 mg/L?den 9280 mg/L?ye, lignin-tannin ise 4800 mg/L?den 160 mg/L?ye indirilmiştir. Bu değerlerdeki giderme verimleri ise ham suya göre sırasıyla %90,3 ve %96,6 oranlarında tespit edilmiştir. Bu dozlama ile AKM için ise %80±2 giderme verimi elde edilerek 7 g/L den 1,28?e kadar indirilmiştir. Çamur konsantrasyonu ise ilk analizde 37,8 g/L iken son yüksek verimin gerçekleştiği analiz sonucunda ise 17,4 g/L?ye kadar indirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, treatability of olive mill wastewater induced from the factory where is in Ezine region Çanakkale province and which is operated with 3 phases production process has been researched by using electro-fenton process. According to the results of the analysis and the preliminary experimental work (including the studies performed at certain rates of dilution), optimum pH value of 3 and chemical dosages have been determined as 80 mL 5000 mg/L FeSO4.7H2O, 80 mL 5000 mg/L Fe+2 (previously obtained from the electro-fenton method) and 20 ml of a 50% by volume have been identified as H2O2 dosing. By dosing with the chemicals, COD concentration have been decreased from 96000 mg/L to 9280 mg/L. The lignin-tannin concentration have also been diminished from 4800 mg/L to 160 mg/L. Removal efficiencies of these values were 90.3% and 96.6% respectively. Removal efficiency for suspended solids have also been determined as 80±2 % by decreasing from 7 g/L to 1.28 g/L. While the slugde concentration was 37.8 g/L in the first analysis, the concentration have been reduced to 17.4 g/L with the results of high efficiency occured analysis which was the last one.