Kimeral dikensiz gül (Rosa Multiflora Thunb. ex. J. Murr.)'ün in vitro ayrıştırılması
Chimeral segregation of thornless roses (Rosa Multiflora Thunb. ex. J. Murr.) in vitro
- Tez No: 341607
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ALİ CANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Gül, Kimeral Ayrışma, Doku Kültürü, Dikensiz Gül, Rose, Kimeral Segregation, Tissue Culture, Thornless Rose
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu tez çalışması ile muhtemelen saf dikensiz gül (Rosa multiflora) elde edilmesine yönelik çalışmalar yapılmıştır. Bu amaçla kimeral dikensiz gül sürgünleri ebeveyn bitkilerden erken ilkbaharda bitkinin aktif olarak büyüyen dikensiz kısımlarından alınarak sterilize edildikten sonra doku kültürlerine alınmıştır. Doku kültürlerinde sitokininlerden Benzyladenine (BA)?nin kimeral dikensiz güllerin kimeral ayrışması üzerine etkilerini inceleyerek, yapılan uygulamalarla saf dikensiz formların oluşması teşvik edilmeye çalışılmıştır. Bitkiler gerek in vitro?da gerekse in vitro sonrası alıştırma serasında diken varlığı veya yokluğu için değerlendirmeler yapılmıştır. Bu aşamalarda dikenli bitkiler elemine edilerek dikensiz olanlar ise saksılara şaşırtılarak üretim serasına aktarılmıştır. Üretim serasında da bitkiler 6 hafta sonra birinci ve 12 hafta sonrada ikinci kez diken varlığı ve yokluğu bakımından değerlendirilmişlerdir. Bir yıl boyunca dikensiz kalan bitkiler tekrar doku kültürleri ortamına alınarak ayrışmaya zorlanmıştır. Çalışmanın sonunda sera koşullarında bir yıl dikensiz kalan ve tekrar doku kültürü ortamına alındıklarında dikenli formlar vermeyen güller saf dikensiz olarak sınıflandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to obtain thornless roses in vitro. Thornless shoots of roses were collected in the early spring from the thornless parts of the parental plants and they were sterilized, then transplanted into the tissue culture. The effect of Benzaldehyde (BA) on segregation of thornless roses were investigated. The plants were eveluaded for abcense and presence of thorns both in vitro and in the greenhouse. After the evaluation, shoots with thorns were eliminated and the thornless ones were transplanted in the pots, then transferred to the ordinary green house. After six and twelve weeks, they were evaluated again for the absence and presence of thorns in the greenhouse. Plants which had grown thornless at the end of a year, were then re-introduced in vitro and tested for in vitro segregation again. Plants, which were stated as thornless for ayear in the greenhouse and did not segregate after re-introduction to in vitro, were classified as potential thornless plants.