Çorum Hasan Paşa İl Halk Kütüphanesi'ndeki 19 hk 2207 numaralı şiir mecmuası (İnceleme-Metin)
The poetry collection numbered 19 hk 2207 in Çorum Hasan Paşa Public Library (Study-Text)
- Tez No: 342175
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZER ŞENÖDEYİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmua-i eş?âr, Şiir mecmuaları, Klâsik Türk edebiyatı, Miscellany, Poetry collections, Classical Turkish literature
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 317
Özet
Klâsik Türk edebiyatının bilinmeyen şair ve şiirleri, şiir mecmuaları vasıtasıyla gün yü¬züne çıkma fırsatı bulur. Şiir mecmuaları, genellikle mecmua geleneğinin devam ettiği dönemlerde yazıldıklarından dönemlerinin şiir zevkini kendinden sonraki nesillere aktarır-lar. Tezimizin konusunu teşkil eden Çorum Hasan Paşa İl Halk Kütüphanesi?nde 19 Hk 2207 numarayla kayıtlı bulunan mecmua, bir şiir mecmuasıdır. 86 varaktan oluşan mecmuada mükerrer şiirlerle birlikte toplam 307 şiir mevcuttur. Bu şiirlerden 65?inin şairi tespit edilememiştir. Geriye kalan 242 şiir, 5?i mükerrer olmak üzere, toplam 77 farklı şair-den derlenmiştir. Bu şairler, 14-18. yüzyıllar arasında yaşamıştır. Mecmuada en fazla gazel nazım şekli ile yazılmış şiirlere yer verilmiştir. Bunun yanı sıra terkib-i bend, terci?-i bend, musammat, müfret, kıt?a, tarih vb. edebî formlarla yazılmış şiirler de mecmuada mevcut¬tur. Mecmuada şiir sayısı en fazla olan şair ise 33 şiirle Hayâlî?dir. Çalışmada, şiir mecmuaları hakkında genel bir bilgi verilmiş ve mecmuadaki şiirler transkripsiyonlu olarak yeni harflere çevrilerek istifadeye sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Unknown poets and poems of Classical Turkish literature find opportunity of coming to light through poem collections. Poem collections have transferred the style of poetry of their own generation down to next generation since they were generally written when the collection tradition had continued. The collection which is registered as 19 Hk 2207 in Çorum Hasan Paşa Public Library and the subject of my thesis is a poem collection. There are totally 307 poems with repeated poems and the collection consists of 86 folios. The poets of 65 poems in the collection have not been identified. The remaining 242 poems, whose 5 poems are repeated, have been compiled from 77 different poets. These poets lived in between 14-18th centuries. The poems which were written in the form of ghazel are mostly given place in the collection. In addition to this, there are also poems in the form of terkib-i bend, terci?-i bend, musammat, kıt?a, müfret and so on. In the collection, poet who has the maximum number of poems is Hayâlî with 33 poems. In this study, general knowledge was given about poetry collections and poetrys in the collections were transferred into new letters with transcription.