İllüstrasyon ve moda
Illustration and fashion
  1. Tez No: 342395
  2. Yazar: NECLA NAŞİDE UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. ŞEBNEM R. TEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
  6. Anahtar Kelimeler: İllüstrasyon, Moda, Giyim, İllustration, Fashion, Clothing
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
llüstrasyonun ilk ortaya çıkışında mağara duvar resimleri örnek gösterilmekle birlikte bazı sanat tarihçileri illüstrasyon tarihinin başlangıcını resimli kitapların ortaya çıktığı tarihle özdeşleştirmektedirler. Basılı en eski illüstrasyon örneği Çin'dedir. En eski Türk illüstrasyonları ise minyatürlerdir. İllüstrasyonun Altın Çağı olarak adlandırılan dönem 19. yüzyıl sonlarında başlayıp II. Dünya Savaşı'na kadar uzanır.Yıllar içinde değişim ve gelişim gösteren illüstrasyon, günümüzde teknolojik gelişmelerin ve internetin etkisiyle çağa ayak uydurup kendine özgü teknikleri ve kimliğiyle varlığını sürdürmektedir. Görsel iletişim ile ilgili her alanda kullanılan illüstrasyon, iletişimi sağlayan kültürlerarası ortak bir dildir. Resimli çocuk kitaplarından ambalaja, festival afişlerinden mimariye kadar birçok konuda etkili iletişim illüstrasyon ile sağlanmaktadır. İletişimi sağlayan bir dil olmasının yanı sıra ticari amaçlı bir unsur olarak da kullanılmaktadır.Moda sektöründe giysilerin tanımlanması için tasarımların illüstrasyonlarına gereksinim duyulmaktadır. Bu çizimler giysinin vücuttaki duruşunu ve formunu belirlemeye yöneliktir; giysi modelinin sunulması amacıyla çizilir. Ürünün reklamını yaparak satışa sunulmasında etkilidir, görsel zenginlik ve farklılık açısından da kullanılmaktadır. Giysi tasarımı, insanların gereksinimlerini karşılamaya yönelik, geniş halk kitlelerinin beğenisini sağlayabilecek, modaya uygun bir ürünün yaratılmasıdır. Tasarımcılar ürünün hazırlanması aşamasında illüstrasyondan yararlanırken, renk ve desen oluşturmak için geleneksel çizim ve boyama malzemelerinin yanı sıra, fotoğraf, kolaj ve bilgisayar tekniklerinden de geniş ölçüde yararlanmaktadırlar
Özet (Çeviri)
As much as illustration first began with the cave paintings in early human history, according to some art historians, the origins of illustration begins with the time when the illustrated books first appeared. The first known illustrated books was in China. The earliest Turkish illustrations were the“miniatures”. In Turkish history, the golden age of illustration coffesponds to the period beginning at the end of 19.century and ending at World War II.Illustration has changed and developed since its early times. Today, with the recent developments in digital technology and the use of interet, illustration has also transformed into an art form with its own unique techniques and methods. Illustration can be applied to all aspects of visiul art and it also provides a common language for all types of communication. From illustrated children books to packaging posters or architecture illustration can be used as effective communication tool. Illustration is also an effective marketing tool.Illustration is the most needed tool within the fashion industry since it is the most effective way to describe the fashion designs. These drawings aim to highlight the form of the garment and how it fits to the body and exhibit the overall style.Fashion illustration add a visual appeal to the uniqeness of the style. They are also effective in advertisement of the final product and its preparation for marketing. Fashion design is the creation of a product that can appeal to large group of people and can meet their needs. In development of such products, the designers use traditional lines, coloring materials as well a photographs, kolaj and computer technologies while creating their illustrations.