Renk ve rengin moda üzerindeki etkisi
Colour and the infuluence of the colour in fashion design
- Tez No: 342396
- Danışmanlar: PROF. ŞEBNEM R. TEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Clothing Industry, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Moda, Renk, Psikoloji, Fashion, Colour, Psychology
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Renk ve rengin moda tasarımı üzerindeki etkisi başlıklı çalışmanın amacı moda tasarımında rengin önemini tüketiciye nasıl yansıtıldığı beğenisine uygunluğunu rengin tasarımdaki önemini belirtmektir.Birinci bölümde renk kavramı, rengin keşfedilmesi, algıda renk başlığı altında ışıkta ve boyada renk konuları incelenmiştir. Rengin tanımlama ölçütleri olan tür, değer ve doygunluk konularının dışında rengin kimyasal ve fiziksel yapısını, ana ve ara renkler, renk zıtlıkları, sıcak ve soğuk renkler, renk uyumu ve biçim ilişkisi anlatılmıştır.İkinci bölümde ise rengin insan üzerindeki psikolojik etkileri ve renk türleri detaylı bir şekilde görsellerle ifade edilmiştir.Üçüncü bölümde rengin moda ile ilişkilendirilmesi, modanın tarihinin renklerle olan anlatımı bulunmaktadır.Son bölümde moda ve renk başlığı altında rengin modaya nasıl aktarıldığı renk tahmin aşamaları ve renk tahmini yapan kurumların oluşum ve tahmin süreci ve modanın ve rengin geleceği konuları araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study called?? colour and the influence of the colour in fashion design?? is explaining the importance of the colour in designing, how it influence in addeptation consumers and colour in fashion design.In the first part the concept of color, color discovery, perception, color and paint colors were examined under the light. Criteria for defining the kind of color, value, and saturation of the color, with the exception of chemical and physical structure, main and intermediate colors, color contrasts, warm and cool colors, color harmony and form relations are discussed.In the second part of the color and the color types of psychological effects on human beings are expressed in a detailed visuals. In the third chapter of the color associated with the fashion, fashion history, the expression of colors are available.In the last part of the color, fashion, fashion and color under the heading of the last section how to transfer the color estimation and forecasting processes and the formation of institutions engaged in the process of color forecasting and future issues of fashion and color were investigated.