Sodyumklorit ve stabilize klordioksitin su işletmelerinde dezenfektan olarak kullanımının araştırılması
Disinfection of drinking water industry returnable containers
  1. Tez No: 343281
  2. Yazar: MEHMET BOLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH ZEKİ YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Gıda Mühendisliği, Kimya, Biology, Food Engineering, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Klordioksit, sodyum klorit, içme suyu, dezenfeksiyon, sanitasyon, damacana, PET şişe
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anorganik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Kuvvetli bir oksidan ve biyosit olduğu uzun yıllardır bilinen klordioksit, teknikte sodyum kloritten üretilmektedir. Bu çalışmada klordioksit içeren kararlı hale getirilmiş (stabilize) çözeltiler kullanılarak içme suyu endüstrisinde geri dönüşümlü dolum kaplarının (damacana) sanitasyonu hedeflenmiştir. Çalışmada 3 g/L lik stok stabilize klordioksit çözeltisi, hazırlanarak kullanıldı. Sentetik olarak kirletilmiş geri dönüşümlü kapların dezenfeksiyonu, stok klordioksit çözeltisi kullanılarak hazırlanan 0.2-2 ppm aralığında klordioksit içeren yıkama çözeltileri ile gerçekleştirildi. Aktif madde içerikleri, yıkama zamanı ve yıkama sayıları gradient olarak çalışıldı. Yapılan çalışmada değişik türde bakteriler üzerine (e-coli, enterekok) klordioksitin (ClO2) dezenfeksiyon etkinliği incelendi. Bakteri seçimi İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik (T.C. Sağlık Bakanlığı, 17.02.2005) dikkate alınarak seçildi. Sentetik olarak söz konusu baklterilerle kirletilen dolum kapları 24 saatlik inkübasyonu takiben 0.2-2 ppm aralığında stabilize ClO2 çözeltilerin kullanımı ile 20, 10 sn lik yıkamalar yapılarak dezenfekte edildi. Kalan bakteri miktarı membran filitrasyon prosedürü ile sayıldı. Sonçuçlar CFU( colony forming unit) olarak verildi. Zaman ve konsantrasyona karşılık CFU bakteri miktarı değişimi grafikler ve tablolar yardımı ile tartışıldı. 0.2-2 ppm ClO2 konsantrasyonun dezenfeksiyon için yeterli olduğu, konsantrasyon artışının yıkama zamanını azalttığı gözlendi.
Özet (Çeviri)
Chlorine dioxide know as biocide and oxidant for many years is produced from sodium chlorine solution in technical. In this study, the sanitation of recycled filling containers using in drinking water industry was targeted by using chlorine dioxide containing solutions. Stabilized chlorine dioxide was preparation as 3 g / L concentration and used for this purpose. Disinfection of the synthetically contaminated containers were performed whit the 0.2-2 ppm range chlorine dioxide containing washing solutions which were prepared from the stock solution. Active matter contents, washing time and the washing number were studied in gradient. In this study, chlorine dioxide disinfection efficacy on different types of bacteria (e.coli and entrocock) were investigated. The bacteria were chosen according to