Acil birimlerde çalışan hemşirelerin hasta güvenliğine yönelik bilgi ve uygulamaları
The working in emergency department nurse's safety in patient oriented and apps
  1. Tez No: 344203
  2. Yazar: HATİCE BAYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NERİMAN AKYOLCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Birim, Hasta Güvenliği, Acil Birim Hemşiresi
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Araştırma, acil birimlerde çalışan hemşirelerin hasta güvenliğine yönelik bilgi ve uygulama düzeylerini belirlemek ve gerekli eksikliklere yönelik düzenlemelere veri oluşturarak rehberlik etmesi amacı ile planlandı. Tanımlayıcı tipteki çalışma Şubat 2013? Temmuz 2013 tarihleri arasında Bezmi Alem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesinin acil birimlerinde çalışan 130 hemşire üzerinde uygulandı.Veriler literatür doğrultusunda araştırmacı tarafından geliştirilen soru formu ile elde edildi. Veri analizinde elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 17.0 programı kullanılarak değerlendirildi. Verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotları (Sayı, Yüzde) kullanıldı. Hemşirelerin sosyo-demografik özellikleri arasında; %41,5'inin (n=54) ilçe doğumlu, %75,4?ünün (n=98) kadın, %50,8?inin (n=66) 25-35 yaş aralığında, %52,3?ünün (n=68) bekar, %43,8?inin (n=57) 1-5 yıl arası meslekte çalışmış, %59,2?sinin (n=77) lisans mezunu olduğu belirlendi. Hemşirelerin acil birimde çalışma süresinin %60,8?inin (n=79) 1-5 yıl arası, çalışma şeklinin %70,0'ının (n=91) vardiyalı ve aylık çalışma saatinin %47,7?sinin (n=62) 140-180 saat olarak dağıldığı belirlendi. Hemşirelerin %91,5?inin (n=119) hasta güvenliğine yönelik bilgisinin olduğunu, bilgi düzeyini %50,4?ünün (n=60) kısmen yeterli olarak gördüğü; hasta güvenliğine yönelik %60,8?inin (n=79) eğitim aldığı belirlendi. Hemşirelere hasta güvenliğinin sağlanmasına ilişkin hemşirelik uygulamaları sorulduğunda hemşirelerin %30,0?ının (n=39) hasta kimlik bilgilerinin doğrulanması, %24,6?sının (n=32) hasta düşmelerinin engellenmesi şeklinde yanıtladıkları belirlendi. Hemşirelerin hemşirelik uygulamalarına yönelik hata nedeni değişkenine göre %29,2'si (n=7) sağlık çalışanı yetersizliği, %54,2?si (n=13) iş yükünün fazlalığı, %8,3?ü (n=2) tıbbi bakımın karmaşık olması, %8,3 (n=2) bireysel hatalar olarak dağılmaktadır. Hemşirelerin kendilerine göre çalıştığı kurumun hasta güvenliğine yönelik aldığı önlemlerin/yaptırımların etkinlik seviyesini %12,3?ünün (n=16) iyi, %76,9?unun (n=100) orta, %10,8?inin (n=14) düşük olarak değerlendirdiği saptandı.
Özet (Çeviri)
The survey, planned rouse is working in emergency department nurse?s safety in patient oriented onywa, information and know level in app and intended deficiencies necessory orgisign data. The type of deserisotive working is between February 2013 from July 2013 dates Bezmi Alem Vakıf University of Medikal School?s Hospital, İstanbul University Cerrahpaşa Medical School?s Hospital, Haseki Education and Research Hospital, Bağcılar Education and Research Hospital, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Education and Research Hospital?s working in emergency departments on 130 nurses applied. The researcher?s develapment on the datas literature were dataind using a quesinnaire. The datas obtained from analysis of data SPSS evaluoted using for Wimdows 17.0 program. Descriptive statistical methods use on the evaluoted datas (number, percent). Nurses of socio-demographic charoteristics were determined omong; the percent of 41,5 (n=54) are borning in the county, the percent of 75,4 (n=98) are woman, the percent of 50,8 (n=66) the age range 25-35, the percent of 52,3 (n=68) are single, the percent of 43,8 (n=57) are working in the same department, the percent of 59,2 (n=77) are hahelor?s degree. Nurses were determined in the operating time of the emergency units the percent of 60,8 (n=79) are between 1-5 years, way of working are percent of 70 (n=91) are shift and working hours ger month 140-180 hours. The percent of 91,5 (n=119) nurses, that know ledge to patient safety, the level of know ledge is enougn to see it as the percent of 50,4 (n=60), study determined that for patient safety percent of 60,8 (n=79). When asked nurses abount intended providing patient safety of nurses apps, the nurses the percent 30 (n=39) venfication of the credentids of the patient, the 24,6 (n=32) blocked fall in down a patient. İntending nurses apps negative cause of insufficient working health of the percent 29,2 (n=7), the percent is 54,2 (n=13) excessive workload, the percent of 8,3 (n=2) there are complex care of medical, the percent of 8,3 (n=2) are disintgrating of individual error. Nurses for herself working institution for patient safety win cautions/sonctions fort he percent 12,3 (n=16) are medium, the percent 10,8 (n=14) evaluoted on the small. Keys Words: Emergency Department, Patient Safety, Emergency Department?s Nurses.