Terörizmle mücadelede istihbaratın yeri ve önemi
The importance of intelligence in combating terrorism
- Tez No: 344734
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR ONAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Terör, Terörizm ile Mücadele, İstihbarat, İstihbarat Türleri, Terror, Struggle with Terrorism, Intelligence, Types of Intelligence Gathering Activities
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Terörizm küreselleşen dünyamızda, uyguladığı asimetrik savaş sistemi ve etkin bir propaganda ağı ile insanları her zaman etkilemeyi başarmıştır. Terörizmin sürekli olarak yöntem ve faaliyetlerini değiştirmesi, güvenlik güçlerine kimi zaman zor anlar yaşatmıştır. Terörist örgütler devlete karşı askeri olarak cephede zafer kazanmasa da psikolojik olarak toplumda ki bireylerin düşüncelerinde oluşturduğu yıkıcı etki ile halkı etkilemeyi başarmıştır. Bunun sonucu olarak da halk tarafından siyasal sistemin aciz kaldığı düşüncesi, kimi zaman iktidarların bile değişimine sebep olmuştur. Bu kadar etkin bir yapıya bürünebilen terörizm ile mücadele edebilmek ancak sistematik olarak uygulanabilecek anti terörizm faaliyetleri ile mümkün olabilir. Bu faaliyetlerin başında da istihbarat faaliyetleri gelmektedir. Düzenli ve gelişmiş bir istihbarat ağına ulaşmış devletler kimi zaman terörizm faaliyetlerinden zarar görseler dahi, uyguladıkları istihbarat operasyonları ile birçok terörizm faaliyetinin önüne geçmeyi başarmışlardır. Bu araştırma da istihbarat faaliyetlerinin terörizm üzerine etkilerini incelemek suretiyle, terörizmin etkili istihbarat faaliyetleri ile engellenebileceği veya minimum seviyeye düşürülebileceği ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Terrorism has always succeeded to impress people with its asymmetric war system and propaganda net work in globalizing world, where they are effectively applied. Due to the fact that terrorism has continuously kept changing its systems and activities, it was sometimes able to give hard times to the security forces. Even if the terrorists haven?t had any military victories, they have succeeded to impress the minds of the individuals at our societies psychologically. The thought, which the people have in their minds that the political system isn?t capable of doing anything against it, also resulted the ruling government to be over thrown.The only way to struggle with terrorism, which has such kind of effective structure, can be possible with the anti-terrorism activities, that has to be applied systematically. Intelligence gathering activities are the most important ones among these activities. The countries, which have regular and developed intelligence net works, have succeeded to prevent a great many terrorism activities with their intelligence operations, even if they have suffered some. In this study, it was tried to be explained that the terrorism can be prevented with effective intelligence activities or be dropped to minimum levels by reviewing the impact of intelligence activities on terrorism.