Süleymaniye Kütüphanesi- Ali Nihat Tarlan- Nr. 81 künyeli Mecmua-i Güftenin incelenmesi
The examination of the lyrics journal with the badge: The library of Suleymaniye- Ali Nihat Tarlan- Nr. 81
- Tez No: 344754
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Güfte mecmuâsı, 19. yüzyıl, Türk mûsikîsi, Journal of lyrics, 19th century, Turkish music
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Güftelerin toplandığı antolojilere güfte mecmuâsı denmektedir. Güfte mecmuâsı yazma geleneğinin Osmanlılar zamanında başlayıp gittikçe geliştiğini söylemek mümkündür. Bu mecmuâlar; hangi yüzyılda hangi şarkıların ve bestekârların rağbet gördüğü, hangi tür ve biçimlerin kullanıldığı yönünde bizlere bilgi verir.Bu çalışmada; yukarıda bahsedildiği gibi Türk mûsikîsi târihine ilişkin bilgi aktaran, İstanbul Süleymaniye yazma eser kütüphânesi, Ali Nihat Tarlan koleksiyonu, nr. 81'de kayıtlı olan mecmuâ-i güfte incelenmektedir.Bu çalışmanın amacı; başta Türk mûsikîsi târihine âit bir takım bilgileri gün ışığına çıkararak katkıda bulunmaktır.Araştırmanın kapsamı; kaynak olarak tercih ettiğimiz mecmuâyı ifâde etmektedir. Mecmuâ, kaybolmuş varaklarla birlikte toplam 98 varaktır.Bu güfte mecmuasının incelenmesinde sistematik müzikoloji yöntemi, yani incelenen kaynaktaki bilgileri günümüz ulusal müzikoloji ihtiyaçlarına göre düzenleme ve sınıflandırma yöntemi kullanılmıştır.Mecmuâ; dönem olarak, 19. yüzyıl başlarına (1800-1810) rastlamaktadır. Mecmuânın repertuarında 17., 18. ve 19. yüzyıla âit güfteler bulunması, bu yüzyıllar müzik tarihine kaynaklık edebileceğini göstermektedir.Mecmuâ, döneminde hangi bestekârların ve eserlerin rağbet gördüğü, hangi müzik türlerinin nasıl kullanıldığı şeklindeki bilgileri günümüze ulaştırması bakımından önemlidir.
Özet (Çeviri)
The anthologies where the lyrics are collected called as Journal of lyrics. It is possible to say that the tradition of writing the Journal of lyrics has begun at Ottomans? period and grown increasingly .Those Journal of lyrics give us the information about that which songs and composers were in demand in which century and which types and styles were used.In this study; as been noticed above, the journal of lyric is examined that transmits information about the history of Turkish music which is registered to Istanbul Suleymaniye Manuscript Library, Ali Nihat Tarlan collection at nr. 81.The aim of this study is; contributing by bringing the some information on the history of Turkish music to light firstly.The scope of the study is; implying the journal which we preferred as the source. The journal is totally 98 foils together with the lost foils.In the examination of this journal of lyric, systematic musicology method which means the method to regulate and categorized the information in the analyzed source according to the needs of today's national musicology has been used.The journal; meets the beginning of 19.century (1800-1810). Being found of the 17. 18. and 19. century lyrics in the repertoire of journal show that the journal could be the source for those centuries.The Journal of lyrics is important that it brings some information till today that gives us the information about which songs and composers were in demand in its period of century and which types and styles were used and how they have been used.