Selim Özdoğan'ın 'Die Tochter Des Schmieds' (Demircinin Kızı) adlı romanında göçü hazırlayan sosyokültürel sebepler
The socio-cultural causes of immigration in 'Die Tochter des Schmieds' by Selim Özdoğan
  1. Tez No: 344887
  2. Yazar: NALAN SAKA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET UĞUR NALCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Selim Özdoğan, göç, göçmen yazını, Selim Özdoğan, immigration, immigrant literature
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Almanya'daki Türk Göçmen Yazının genç kuşak yazarlarından biri olan Selim Özdoğan'ın“Die Tochter des Schmieds”(Demircinin Kızı) adlı romanı vasıtasıyla 1940'lı yıllardan 1960'lı yıllara uzanan bir dönem içerisinde hayat süren insanları göçe sürükleyen sosyal ve kültürel değişimler irdelenmeye çalışılmıştır. Giriş bölümünde, Türkiye'den Almanya'ya göçün tarihsel arka planı üzerinde durulmuş ve birinci, ikinci, üçüncü kuşak göçmenlerin Almanya'daki yaşam deneyimleri kısaca gözler önüne serilmiştir. Çalışmamızın birinci bölümünde göç olgusunun kavram olarak ne anlam ifade ettiğine, yazınsal boyutuyla öne çıkan Göçmen Yazınının kavramsal analizine, ortaya çıkış sebeplerine, tarihsel gelişim süreci içerisinde ele aldığı konulara, önemli yazarlara ve hangi amaca hizmet ettiğine yer verilerek bir literatür tartışması ortaya konulmuştur. İkinci bölümde, Selim Özdoğan'ın göçmen kimliğine ve“Die Tochter des Schmieds”romanına kadarki yapıtlarına değinilerek Göçmen Yazını içerisindeki konumu belirtilmiş ve yazın anlayışında meydana gelen değişikliklere dikkat çekilmiştir. Çalışmamızda ele aldığımız romanın öncelikle teknik ve tematik açıdan kısa bir analizi yapılarak önbilgi verilmiştir. Romandaki karakterlerin yaşantı dünyasından hareketle öne çıkartılan göçe neden olabilecek sosyal ve kültürel olgular geniş bir yelpazeden ele alınmıştır. Sonuç bölümünde ise tüm bölümlerin genel bir değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The novel“Die Tochter des Schmieds”by Selim Özdoğan, one of the authors of the younger generation of Turkish immigrants in Germany, have been tried to analyse the social and cultural changes which force to immigrate the people who live in the period extending from the 1940s to the 1960s. The introduction part has been focused on the historical background of immigration from Turkey to Germany and analysed life experiences of first, second and third generation immigrants in Germany. In the first part of our study, a literature review has been presented and described the meaning of immigration, the conceptual analysis of immigrant literature in a literary sense, the causes of its emergence, the major issues in the process of historical development, the important authors and the purpose of the literature. In the second part, Selim Özdoğans location in the immigrant literature and changes in his literary understanding by explaining of Selim Özdoğan's immigrant identity and his literary works up to the“Die Tochter des Schmieds”has been remarked. Primarily a short analysis of the technical and thematic aspects of the novel has been discussed in our study. The social und cultural phenomena that could lead to immigration movement, have been discussed with regard to the characters' life worlds. In the conclusion part, all the chapters have been evaluated in a general way.