Role of drama activities on foreign language anxiety and motivation of higher education efl students
Drama etkinliklerinin üniversite düzeyinde İngilizce yabancı dil öğrencilerinin yabancı dil kaygısı ve motivasyonu üzerine rolü
  1. Tez No: 345160
  2. Yazar: PELİN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFE AKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dil Kaygısı, Motivasyonu, Drama Etkinlikleri, Language Anxiety, Motivation, Drama Activities
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 257
Özet
Bu çalışma, drama etkinliklerinin Gazi Üniversitesi İngiliz Dili Öğretimi ve İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümleri hazırlık sınıfı öğrencilerinin yabancı dil kaygısı ve motivasyonu üzerine etkisini araştırmaktadır. Katılımcılar, hazırlık öğrencileri (N=123) ve öğretim elemanlarından (N=7) oluşmuştur. Bu eylem çalışmasında nicel ve nitel veri toplama araçları, çalışmanın üç aşamasında kullanılmıştır. Nicel veri toplama araçları, yabancı dil kaygı ve motivasyon ölçeğinden oluşurken, nitel veri toplama araçları yazılı öğrenci dönütlerinden, okutman/araştırmacı gözlem notlarından ve katılımcı odak grup görüşmelerinden oluşmuştur. Uygulama öncesinde, öğrencilerin yabancı dil kaygısı ve motivasyonlarına yönelik bir ihtiyaç analizi yapılmış, drama etkinlikleri seçilmiş ve pilot çalışması yapılmıştır. Ayrıca anketin uyarlaması ve pilot çalışması yapılmıştır. Uygulama basamağında, öğrencilere bir ön test verilmiş ve ardından drama etkinlikleri uygulanmıştır. Bu sırada öğrencilerden dönütler alınmış ve sınıf gözlemleri yapılmıştır. Devamında, öğrencilere bir son test verilmiştir. Uygulama sonrası basamağında, odak grup görüşmeleri yapılmıştır. Çalışma, drama etkinliklerinin öğrencilerin yabancı dil kaygısını azalttığını göstermiştir. Yabancı dil motivasyonu içinse, nicel veriler drama etkinliklerinin öğrencilerin yabancı dil motivasyonunu etkilemediğini gösterirken, nitel veriler drama etkinliklerinin öğrencilerin motivasyonu arttırdığını ortaya koymuştur. Sonuçlar, drama etkinliklerinin bu üniversitedeki okul geliştirme çalışmalarının bir parçası olarak dil programına dahil edilmesini önermektedir. Drama etkinliklerinin dil kaygısı çeken öğrencileri rahatlatmak ve İngilizceyi öğrenmedeki bastırılmış motivasyonlarını ortaya çıkartmak için yararlı olabileceği öngörülmektedir. Drama etkinlikleri sayesinde, çalışmanın yürütüldüğü üniversitedeki program hazırlayıcıları İngiliz Dili Öğretimi ve İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümleri yabancı dil programının verimliliğini arttırabilir.
Özet (Çeviri)
The study investigates into the role of drama activities on foreign language anxiety and motivation of English as a Foreign Language (EFL) students at Gazi University School of Foreign Languages. The participants included EFL students (N=123) and their language instructors (N=7). Through action research, quantitative and qualitative data collection instruments were incorporated into the study in three phases. Quantitative data were collected through a foreign language anxiety and motivation questionnaire, and qualitative data through student feedback slips, teacher/researcher observation protocol, and participant focus group interviews. In the pre-implementation phase, an informal needs assessment for EFL learners? anxiety and motivation was conducted, drama activities were selected and piloted, and the questionnaire was adapted and piloted. In the implementation phase, the students were given a pre-test and then drama activities were implemented. Meanwhile, student feedback was obtained and observations were made. Following, the students were given a post-test. In the post-implementation phase, the interviews were held. The study revealed drama activities decreased the foreign language anxiety of EFL students. For motivation, the quantitative findings indicated drama activities had no significant effect on EFL learners? motivation. However, the qualitative findings indicated drama activities increased EFL learners? motivation. The findings recommend drama activities be incorporated into the EFL program at the data provider university as a part of school improvement practices. Drama activities are suggested to help comfort anxious students and bring out their oppressed motivation towards English. Through drama activities, the program makers may increase the effectiveness of their EFL education.