The role of hope and coping styles in optimism
Umut ve başa çıkma tarzlarının iyimserlik üzerindeki rolü
- Tez No: 345469
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİN TEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İyimserlik, umut, başa çıkma tarzları, Optimism, hope, coping styles
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada umut ve başa çıkma tarzlarının iyimserlik üzerindeki rolü incelenmiştir. Bu amaçla, İstanbul?daki bir vakıf üniversitesinden araştırmaya katılmaya gönüllü 640 (457 kız, 183 erkek) lisans öğrencisine Yaşam Yönelimi Testi, Umut Ölçeği, Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği-Kısa Formu uygulanmıştır. Hiyerarşik regresyon analizi sonuçları, ilk modelde Umut Ölçeğinin ?amaca ulaşma kapasitesi? ve ?amaca güdülenme? alt boyutlarının iyimserliği anlamlı düzeyde yordadığını göstermiştir. İkinci modelde başa çıkma tarzları eşitliğe sokulduğunda, ?olumlu bilişsel yapılama?, ?amaca güdülenme?, ?duyguları açığa vurma?, ?kendini suçlama?, ?davranışsal kaçınma?, ?kabul etme? ve ?inkar etme? boyutlarının iyimserliğin anlamlı yordayıcıları olduğu görülmüştür. Bulgular, iyimserlik, umut ve başa çıkma literatürü ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study investigated the role of hope and coping styles in optimism. Three instruments namely, Life Orientation Test (LOT), Dispositional Hope Scale (DHS) and Brief COPE scale were administered to 640 (457 females, 183 males) volunteered undergraduate students from one of the private universities in Istanbul. The results of hierarchical regression analysis revealed that agency and pathways dimensions of hope were significant predictors of optimism at model 1. After entry of coping styles at model 2, positive reframing, agency dimension of hope, venting, self-blame, behavioral disengagement, acceptance and denial were found to be as significant predictors of optimism. Findings are discussed in the light of optimism, hope and coping literature.