Ankara tüflerinin geoteknik özellikleri
Geotechnical properties of Ankara Tuffs
- Tez No: 34578
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN PAMPAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geoteknik, Tüf, Ankara Tüfü, Mühendislik özellikleri, Laboratuvar deneyleri
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Ankara Tüflerinin Geoteknik özellikleri Yüksek Lisans Tezi Hasan KEZER GAZ t ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Ağustos 1994 ÖZ Ankara ve çevresinde mostra veren volkanik birimin dolayısıyla tüflerin üzerine, şehrin çok büyümesi nedeni ile yerleşmeler olmaktadır. Yapılan çalışmalarda Ankara zeminleri hakkında bir çok araştırma yapıldığı, ancak tüfler üzerine ayrıntılı bir çalışmanın yapılmadığı görülmektedir. Yerleşim esnasında tüflerin yapı temeli olarak nasıl davranacağını, ilerde ne gibi problemler çıkarabileceğini anlayabilmek için bu çalışmaya gerek görüldü. Bu araştırma Ankara kent alanı ve çevresini içerisine a] an 1/20.000 ölçekli Ankara İ29 bl ve İ29 b2 paftalarında yapılmıştır. Bölgenin jeolojik haritası güncelleştirilmiş, tüflerin değişik özellikli olanlarından numune alınmış, 1aboratuvarda standardlara göre hazırlanmıştır. Numunelerden tüflerin önce petrografik ve mineralojik yapısı sonra fiziksel (indeks) ve mekanik (mühendislik) özellikleri belirlenerek, Türkiye ve Dünya ülkelerindeki bazı tüflerle karşılaştırılmıştır. IVTüflerin genelde taze iken sağlam kayaç niteliğinde olduğu ancak su ve atmosfer şartlarında kolayca ayrışıp, kayaç niteliğinden çıkıp zemin özelliği gösterdiği ortaya çıkmıştır. Yapılaşmada, özellikle yüksek yapılarda bu durumun dikkate alınarak işlem yapılması gerektiği ve olası depremlerde yüksel tgen görevi üstlenebileceği düşünülmektedir.. Bilim kodu : 624.01.01
Özet (Çeviri)
GEOTECHNICAL PROPERTIES OF ANKARA TUFFS M. Sc. Thesis Hasan KEZER GAZT UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY August 1994 ABSTRACT Because of rapid urbanization, settlement is made over volcanic units which are seen in Ankara and its environment, conseguently, the tuffs. During this investigation a lot of research was found to have been made aboxit Ankara soils and foundations, whereas no detailed research results were available about the tuffs. This research was made in order to understand the behaviour of tuff foundations and to foresee the problems that they might cause. This invesgation was made in Ankara urban area and its environment which are included in the map parts İ29 b1 and Î29 b2, both have the scala 1/20.000. Geological map of the region was updated, specimens of tuffs with different properties VIwere obtained and prepared in the laboratory according to the codes. Petrographical and mineralogical structures of the tuffs were first determined and then their phsycal (index) and mechanical (engineering) properties were obtained, and they were compared with other tuffs in Turkey and other countries. It is found that tuffs are generally of strung strata when they are young but can exhibit soi] properties of ter being expased to atmospherical and hydro] ogical effects. This fact has to be taken into consideration in urbani zation, especially in high rise buildings and precautions must be taken as they have a magnifying effect in earthquakes. Science code :624.01.0i Key words rGeotechnics, Tuffs, Ankara tuffs, Engineering properties, Laboratory Experiments Total number of pages: 140 Superviser : Doç. Dr. Süleyman PAMPAL VII