3-bromofenil boronik asit molekülünün moleküler yapı parametreleri ve titreşim frekanslarına çözücü etkisinin deneysel ve teorik olarak incelenmesi
The moleculer structure parameters of 3-bromophenylboronic acid molecule and experimental and theoretical study of solvent effect on the vibrational frequencies
  1. Tez No: 346164
  2. Yazar: ONUR DİRLİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: 3-bromo fenilboronik asit, Gaussian09, Yoğunluk Fonksiyon Teorisi, Infrared ve Raman, TitreĢim Spektroskopisi, PCM modeli, 3-Bromophenylboronic acid, Gaussian 09, DFT (Density Functional Theory), IR and Raman, Vibrational Spectroscopy, PCM
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada, 3-Bromofenilboronik asit (3-Brfba) molekülünün Raman ve FT-IR spektrumları katı fazda kaydedildi. 3-Brfba molekülünün yapısal ve spektroskopik analizleri gerçekleştirilmiş ve 3-Brfba kararlı bir şekle belirlenmiştir. 3-Brfba molekülünün teorik titreşim frekansları ve molekül geometrisi Yoğunluk Fonksiyonu Metodu (B3LYP 6-311G(d,p) baz setinde) kullanılarak Gaussian 09 programında hesaplandı. 3-Brfba molekülünün kararlı konformasyonu DFT/B3LYP 6-311G(d,p) temel seti kullanılarak belirlendi. Molekülün ölçeklendirilmiş infrared spektrum değerleri molekülün deneysel infrared spektrumu ile mukayese edildi. Gözlenen ve hesaplanan frekanslar arasında iyi bir uyum olduğu gözlendi. Çözücü etkisini araştırmak için 18 farklı çözücü kullanılarak deneysel ve teorik datalar elde edildi. 3-Brfba molekülünün molekül geometrisi ve titreşim frekansları gaz fazında B3LYP/6-311G(d,p) ve çözücülerde B3LYP/6-311G(d,p)/C-PCM metodu kullanılarak hesaplandı ve deneysel sonuçlarla karşılaştırıldı. IR titreşim frekansları ve şiddetleri de gaz fazında DFT B3LYP/6-311G(d,p) metodu ve çözücülerde B3LYP/6-311G(d,p)/C-PCM metodu kullanılarak hesaplandı ve deneysel sonuçlarla karşılaştırıldı. Son olarak 3-Brfba molekülünün geometrik parametreleri İnfrared ve Raman bandları şiddetleri molekülün deneysel sonuçları ile kıyaslanarak yorumlandı.
Özet (Çeviri)
In this study, the Raman and Fourier Transform Infrared (FT-IR) spectra of 3-Bromophenylboronic acid (3-Brpba) molecule was recorded in the solid phase. The structural and spectroscopic analysis of 3-Brpba molecules, has been carried out and stable conformation of 3-Brpba were determined. The theoretical vibrational frequencies and the molecular geometry of 3-Brpba molecule were calculated by using the density functional methods ( B3LYP with 6-311G(d,p) basis sets) on the GAUSSIAN 09 software. The stable confermers of 3-Brpba molecules, have been determined using DFT/B3LYP level with the 6-311 G(d,p) basis set. For the 3-Brpba molecule, only one form was determined to be the most stable structure. The scaled values have been compared and interpreted with experimental FT-IR spectra of the molecule. Between the observed and calculated frequencies are found to be in good aggreement. In addition to we investigated 18 different solvent effect on the vibrational frequencies of the related molecule. The molecular geometry and vibrational frequencies of 3-Brpba molecule have been calculated gas phase B3LYP/6-311G(d,p) level and in solvents by B3LYP/6-311G(d,p)/C-PCM method and correlated with the experimental. IR frequency and intensity are also calculated by DFT B3LYP/6-311G(d,p) level for gas phase and B3LYP/6-311G(d,p)/C-PCM level in solvents and compared with corresponding experimental results. Finally, geometric parameters of the 3-Brpba molecule, infrared and raman bands and intensities were compare with result of experimental data of the 3-Brpba molecule.