İlkokul öğretmenlerinin kendilerine yönelik hizmetiçi eğitim uygulamalarının koşulları ve verimliliği hakkındaki görüşleri
Thoughts of elementary school teachers regarding the conditions of in-service training practices oriented towards them
- Tez No: 346828
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA OTRAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hizmetiçi Eğitim, Öğretmen Eğitimi, Eğitim Programı, In-service Training, Teacher Training, Training Program
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırma, ilkokul öğretmenlerinin kendilerine yönelik düzenlenen hizmetiçi eğitim programlarının koşulları ve verimliliği hakkındaki düşüncelerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu araştırmanın evreni 2012?2013 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Tuzla İlçesinde bulunan toplam 29 devlet ilkokullarında çalışan öğretmenlerdir. Araştırmanın örneklemini ise bu ilkokullardan tesadüfi oransız küme örnekleme yolu ile seçilen 13 okulda görev yapan 253 öğretmen oluşturmuştur. Araştırma ile ilgili veriler Hizmetiçi Eğitim Etkinliklerine Ait Öğretmen Görüşleri Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu ile toplanmıştır. İki bölümden oluşan ölçeğin birinci bölümünde kişisel bilgilere, ikinci bölümde, Hizmetiçi eğitim etkinliklerine ait öğretmen görüşlerini ölçemeye yönelik 40 değerlendirme ifadesine yer verilmiştir. Ölçeklerden elde edilen veriler kodlanarak bilgisayar ortamında SPSS paket programı yardımıyla çözümlenmiştir. Ölçeğin birinci bölümüyle ilgili verilere ilişkin frekans ve yüzde dağılımı alınmış, öğretmenlerin düşüncelerinin belirlenmesine yönelik olarak aritmetik ortalama ve standart sapma, düşünceler arasında farklılığı ortaya koyabilmek için ikili karşılaştırmalarda t testi ve Mann Whitney U testi, ikiden fazla değişken gruplarının karşılaştırılmasında ise tek yönlü varyans analizi ve Kruskal Wallis-H testi kullanılmıştır. Görüşler arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığı p=0.05 anlamlılık düzeyinde test edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular şunlardır; Öğretmenlerin hizmetiçi eğitim etkinliklerini değerlendirme düzeyleri süre açısından, kapsam açısından, yöntem ve teknik açısından, uygulamaların yeterlikleri açısından, ortam açısından ve uygulamaya katkısı açısından ortalamalar seviyesindedir. Öğretmenlerin cinsiyetlerine, medeni durumlarına, çocuk sahibi olma, çalışma konumlarına, mesleki kıdemlerine, çalışma durumuna, branşlarına, mezuniyet türlerine, mezuniyetlerine, yaşlarına, hizmetiçi eğitime katılma sayısına, hizmetiçi eğitime eğitici olarak görev alma durumuna, hizmetiçi eğitime en son katıldığı zamana, hizmetiçi eğitime katılma şekline göre hizmetiçi eğitimi değerlendirme düzeylerinde anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Öğretmenlerin hizmetiçi eğitime şehir dışında katılma durumuna göre hizmetiçi eğitimi değerlendirme düzeyleri anlamlı bulunmuştur. Farklılık hizmetiçi eğitime şehir dışında katılanlar lehinedir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted in order to analyze the thoughts of elementary school teachers on the conditions and efficiency of the in-service training programs oriented towards them. The population of this research is composed of a total number of 29 teachers present in Tuzla District in Istanbul during 2012-2013 academic term. Research sample, on the other hand, is formed of 253 teachers working in 13 schools and who were selected through random disproportionate cluster sample. Research-related data was collected through Scale of Teacher Opinions regarding in-service Training Activities? and ?Personal Information Form?. The scale is composed of two parts, the first part including personal information and the second part covering 40 assessment expressions in order to measure the opinions of teachers regarding in-service training activities. The data received from the scales were coded and analyzed in computer environment with the help of SPSS package software. The frequency and percentage distribution of the data, related with the first part of the scale was calculated. Arithmetic average and standard deviation were used to determine the opinions of teachers; to be able to put forward opinion differences the t test and Mann Whitney U test were used in bilateral comparisons; Variance analysis and Kruskal Wallis-H test were used to compare more than two variable groups. Whether there was a meaningful difference in opinions or not was tested based on the meaningfulness level of p=0.05. Findings obtained from the research are as follows; Level of assessment of the teachers regarding in-service training activities is at the level of average numbers in terms of time, scope, method, technique, practice efficiency, environment and contribution to practice. The teachers? sex, marital status, parenthood status, working conditions, professional seniority, working status, branch, graduation type, graduation, age, number of participation to in-service training, status of working as a trainer in in-service training, the last time of participation to in-service training, type of participation in in-service training, have shown no significant difference regarding their level of assessing in-service training. Teachers? levels of assessment of in-service training have been found to be meaningful depending on their participation in in-service training outside the city. The difference is in favor of the ones attending in-service training out of the city.