Özel ve kamu hastanelerinde toplam kalite yönetimi uygulamalarının çalışan sağlık personeli tarafından algılanması: Malatya ili örneği
Private and public hospitals perception of total quality management pratices by employee health professional: A sample from Malatya city
- Tez No: 347474
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET MUSTAFA YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Toplam Kalite Yönetimi, Hizmet Sektörü, Sağlık Sektörü
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu tezde kamu ve özel hastanelerde Toplam Kalite Yönetimi uygulama ilkelerinin belirlenmesi bu ilkelerin uygulanmasındaki eksikliklerin giderilmesi için bir yol gösterici bir çalışma olmasıdır. Bu çalışmanın uygulanması kamu ve özel hastanelerde yapılacaktır.Kamu ve özel hastanelerinin hizmet sektöründe önemli bir yere sahip olması nedeniyle sağlık personelin kalitesinin ne derece uygulandığı, yönetimsel anlamda sağlık personelinin kalitesinin arttırılması için kamu ve özel hastane yöneticilerinin yapması gereken uygulamaların neler olduğu, bu doğrultuda yapılması gerekilenlerin tespitinde yardımcı olacaktır.Değişen kalite anlayışına göre kamu ve özel hastanelerinin personelinin eğitilmesi, yeni uygulamalara gitmesi, yöneticilerinin yeni uygulamalara sıcak bakması, değişime açık olması, kalitenin bir bütün halinde kamu ve özel hastanelerinde uygulanması bu çalışmayla ortaya konulmuştur. Araştırmanın çalışma evrenini, Malatya il merkezindeki 7 kamu ve özel hastanede görev yapan 486 sağlık personeli oluşturmaktadır. Veri toplamak amacı ile anket kullanılmıştır. Ankette kişisel bilgilerle ilgili 6, kamu ve özel hastanelerde Toplam Kalite Yönetimi uygulama ilkelerinin belirlenmesi bu ilkelerin uygulanmasına 27 soru için ?Kesinlikle Katılmıyorum (1), Katılmıyorum (2), Kararsızım (3), Katılıyorum (4), ?Kesinlikle Katılıyorum (5)?, şeklinde 5?li seçenekler yer almaktadır. Elde edilen verilerin analizi için SPSS 17.0 paket programı kullanılmış; Frekans (f), Yüzde (%) ve verilerin homojen dağılıp dağılmadıklarına göre, t-testi, faktör, güvenirlik gibi anlamlılık testlerinden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis is a study for determining the practise principals of Total Quality Management in public and private hospitals, and it is also a guide for decreasing the deficiencies of practising these principles. The practise of this study will be done in public and private hospital. Due to the fact that public and private hospitals are very important in service sector, in what degree the health staff quality is practised, what are the things that public and private hospitals manager should do in order to increase health staff quality will be very helpful in determining what to do in this context. According to the changing quality mind, this study has revealed that public and private hospitals staff should be educated, new practises should be developed, the manager, should be open to change, and the quality should be practised as a total in public and private hospitals.486 helath personnal, who work in 7 public and private hospitals in Malatya, constitute the study field of this research.A questionnare has been used to collect information. In this questionnar, there are 6 question about personal information, and 27 questions to determine the practising principles, of Total Quality Management and to practise these principles, which have 5 option, as ?I certainly don?t agree(1), I certainly agree (2), I can?t decide (3), I agree (4), I certainly agree (5)? SPSS 17.0 package programme has been used to analyze the information provided, according to whether the percent (%), frequency and the information have shown a homogeneous distrubution or not, relevance tests have been used such has t-test,factor,reliability