Akut koroner sendrom ile başvuran ve koroner anjiografide ciddi lezyon tespit edilmeyen hastalarda mortalite değerlendirmesi
Mortality evaluation of acute coronary syndrome patients with non-significant coronary atherosclerosis
  1. Tez No: 347665
  2. Yazar: MÜRSEL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÖKÇE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: AKS, mortalite, koroner ektazi-yavaş akım, normal koroner arterler, ACS, coroner ectasia-slow flow, mortality, normal coronary arteries
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: AKS tanısı ile KAG yapılmış olup koroner arterlerde ciddi darlık tespit edilemeyen hastaların retrospektif olarak 1 yıllık surveyi ve surveyle ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi. Yöntem: 2009-2012 yılları arasında AKS tanısı ile KAG yapılan 150 hasta değerlendirmeye alındı. Retrospektif olarak dosya kayıtlarından demografik verileri, kardiyak risk faktörleri ve KAG verileri incelenerek değerlendirmeye alındı. 1 yıllık survey ve surveyle ilişkili faktörler incelendi Bulgular: Hastaların yaş aralığı 22-94 (ortalama 62,48±13,6) olup 64 (%42)?ü kadın, 86 (%57)?sı erkek idi. Hastaların %60?ında hipertansiyon , %20?sinde diyabetes mellitus mevcuttu. Sigara içenlerin oranı %22, hiperlipidemisi olan hasta oranı ise %42 idi. AKS öntanısı ile yatırılan hastaların büyük çoğunluğunu UAP tanılı hastalar olşturmakta idi (%62). Çalışmaya dahil edilen hastalardan sadece 11 hasta (%7,3) STEMI tanısı ile yatırılmıştı. 53 hastanın troponin değeri yüksekti (%35,3). Hastaların % 41?inde EKG?de iskemi bulgusu tespit edilmesine rağmen yalnızca %24?ünde EKO?da segmenter duvar hareket kusuru mevcuttu. Tüm çalışma gruplarında toplam 8 (%5,3) hastada ölüm meydana gelmiştir. Bunlardan 4 tanesi ektazi- yavaş akım, 2 tanesi non-kritik darlık ve 2 tanesi de plaklı olan gruptaydı. Ektazi grubunda mortalite diğer gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı idi.(p=0,022) Sonuç: AKS ile başvuran ve KAG da ciddi darlık tespit edilmeyen hastalarda mortalite ciddi koroner darlığı olan hastalara göre düşük olup, troponin yüksekliği, koroner arterlerde ektazi-yavaş akım varlığı mortlite ile ilişkli bulunmuştur. Bu hastaların risk faktörlerinin kontrol altında tutulması ve hastaların yakın takip edilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to investigate the clinical features and one year outcome of the acute coronary syndrome patients with non-significant coronary atherosclerosis documented with CAG. Methods: Between 2009 and 2012, 150 acute coronary syndrome patients with non-significant coronary lesions enrolled in the study. Baseline characteristics, coronary risk factors and one year mortality assesed retrospectively. Results: Mean age was 62±13 years. %64 of the patients were male and % 36 were female. Patients with HT and DM were % 60 and % 20 respectively. Most of the patients hopitalised with UAP. 11 patient (%7,3 ) diagnosed with STEMI. Troponin levels were positive in 53 (%35,3 ) patients. %41 of the patients had isemic changes on EKG and % 24 had SWMA at ECO. At one year 8 patient died and 4 of them were diagnosed with ectazia-slow coronary flow, 2 of them were diagnosed with non-critical koronary arteries ant 2 of them were diagnosed with normal coronary arteries. Mortality rate was significantly heigher in ectazia-slow flow group when compared with other groups. Also high troponin levels were associated with mortality. Conclusion: In our study, we evaluated that mortality rates are lower for ACS patients with non-significant coronary arteries than with significant coronary artery patients. High troponin levels and coronary ectazia are associted with mortality and these patient should be followed closely.