3 aylık fıtness uygulamalarının sedanterlerde antropometrik parametreler üzerinde etkilerinin incelenmesi
The effects of 3 months fitness applications on anthropometric parameters of sedantry
  1. Tez No: 347739
  2. Yazar: DİLEK NAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖNDER DAĞLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel Aktivite, Sedanter, Vücut Kompozisyonu, Physical Activity, Body Composition, Sedentary
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmada, 3 aylık fitness çalışmalarının sedanterlerin vücut kompozisyonu üzerindeki etkileri incelendi. Amaç doğrultusunda; İstanbul?da faaliyet gösteren Life Gym Spor ve Yaşam Merkezi?ne devam eden 299 sedanter bireye (206 erkek, 93 kadın) 3 aylık kardiyo egzersizler (45/60dk: 10dk ısınma+germe, 25dk koşu bantı, 15dk bisiklet, 10dk kros, 7dk soğuma+germe) uygulandı. Vücut kompozisyonuna ilişkin analizler biyoelektrik impedans yöntemi ile 3 aylık süre içerisinde 3 kez yapıldı. Katılımcıların tıbbi öykü durumları, fiziksel aktiviteye hazır olma ve fiziksel aktiviteye katılma düzeyleri süreç boyunca izlendi. Değerlendirmeler, her iki cinsiyet için yaş gruplarına göre yapıldı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistik teknikleri ve tekrarlı ölçümler varyans analizi kullanıldı. Araştırma sonucunda, 3 aylık fitness çalışmalarının sedanterlerin vücut kompozisyonu parametrelerine olumlu etkiler yaptığı gözlendi. Erkeklerdeki değişimlerin daha dramatik olduğu, bununla birlikte her iki cinsiyette en fazla değişimin 25-44 yaş grubunda, en az değişimin 45-64 yaş grubunda olduğu görüldü. Sonuç olarak, düzenli fiziksel aktiviteye devam etmenin her yaş grubu ve her iki cinsiyet açısından olumlu sonuçları bu çalışmada tekrar kaydedildi.
Özet (Çeviri)
The effects of 3-months fitness exercise on the body compositions parameters of sedentary people were studied in the present study. 3 months cardio based exercises (45/60 min: 10 min warming up+stretching, 25 min running, 15 min bicycle, 10 min cross, 7 min cooling down+stretching) were applied to 299 sedentary people (206 men, 93 women) at the Life Gym Sport and Health Center in İstanbul-Turkey. The parameters related to body composition were measured by using bioelectrical impedance method for three times during three months. The medicinal background, readiness to physical activity and participation to physical activity of the individuals were monitored during three months. The data were evaluated based on the gender and age. For statistical evaluation, descriptive statistics and repeated measures ANOVA were used. We found the positive contributions of 3 months fitness exercise on the body composition parameters of sedentary people. The most remarkable changes were observed in men. The most observable changes were determined in both gender at age between 25 and 44. However, the lowest effect was found at the group of 45-64 age. In conclusion, we confirm the positive effects of regular physical activities at all age groups and both gender.