Sıçanlarda curcuminin otolog yağ greftlerinin sağ kalımına etkisinin belirlenmesi: Deneysel çalışma
Effect of curcumin on autologous fat graft survival in rats; An experimental study
  1. Tez No: 460071
  2. Yazar: MAHMUT ÖZGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP KARABAĞLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Yağ grefti, curcumin, perilipin, Fat graft, curcumin, perilipin
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Özgül, M. Sıçanlarda curcuminin otolog yağ greftlerinin sağ kalımına etkisinin belirlenmesi: deneysel çalışma. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2016 Curcumin, C. longa bitkisinin (Zerdeçal) kökünden ekstrakte edilen, uzun zamandır doğu tıbbında, ağrı ve enfeksiyonlarda semptomatik tedavi amaçlı kullanılan, son 20 yıldır modern tıpta kullanımıyla ilgili çalışmalar yapılan bir maddedir. Kemoterapi rejimlerinin toksisitelerinin azaltılmasında, diabetes mellitusta- mikrovaskuler komplikasyonların önlenmesinde, gözde inflamasyon ile giden hastalıkların tedavilerinde, yara iyişelmesi ile ilgili yapılan birçok çalışmada kullanılmış ve olumlu sonuçlar raporlanmıştır.19,21,69 Çalışmada 84 adet Sprague Dawley (dişi) cinsi sıçanda inguinal yağ yastıklarından yağ greftleri alınarak, ağırlık ve volumleri ölçüldükten sonra ensede cilt altında oluşturulan bir cebe yerleştirildi. Sıçanlar 5 grupta [sham, control, oral curcumin(OC), topikal curcumin(TC), oral + topical curcumin(OTC)] olacak şekilde çalışma planlandı. Her gruptan (sham hariç) ikişer sıçan çalışmanın 1., 4., 7., 14. günlerinde (erken dönem), geriye kalanlar 98. gününde (geç dönem) sakrifiye edilerek volum ve ağırlık ölçümleri ve perilipin ile immunohistokimyasal ve Hemotoksilen Eozin ile mikroskopik incelemeleri yapıldı. Topikal curcumin uygulanan gruplarda (TC, OTC) yağ greftlerinin ağırlık ve hacimlerindeki“yüzde değişim”topikal uygulanmayan gruplarınkine göre (C, OC) istatistiksel açıdan anlamlı- anlamlıya yakın oranda az olarak gerçekleşti. (p< 0,05- p= 0,062). İmmunohistokimyasal ve histolojik açından preparatların incelenmesinde ise topikal curcumin uygulanan yağ greftlerinde erken dönemde adiposit hücre bütünlüğünün daha iyi korunduğu, hücresel infiltrasyonun, hemorajinin, kist vakuol formasyonlarının daha az olduğu, damarlanmanın daha fazla olduğu saptandı. Yağ greftleri üzerine topikal curcumin uygulanması yağ greftlerinin sağ kalımına katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Özgül, M. Effect of curcumin on fat graft survival in rats: experimental study. Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Medical Specialty Thesis of Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery, Eskişehir, 2016. Curcumin, extracted from the roots of plant C. Longa, has been widely used in eastern medicine for centuries for the treatment of infections and pain management, is vastly studied in modern medicine in the last 20 years. İn oncology it's studied for its anti- carcinogenic properties and also to reduce toxicity of chemothreupatics, in diabetes especially to prevent microvascular complications, in ophtalmology for inflamatory diseases, in wound healing and many more and positive results obtained.19,21,69 In this study 84 Sprague Dawley rats' (female) inguinal fat pads excised, weight and volume measures recorded and put under the scalp flap as fat grafts. Rats grouped in 5 [sham, control, oral curcumin(OC), topical curcumin(TC), oral + topical curcumin(OTC)] and at the days 1. , 4. , 7. and 14. Days two rats from each group (excluding sham) were sacrificed, grafts extracted and stained with Perilipin for immunohistochemical and Hemotoxilen- Eozin for histological examination. At the day 98 all groups were sacrificed, fat grafts extracted and same stains applied also weight and volume differences recorded. Topical curcumin applied groups' (TC, OTC) weight and volume“percent change”was statistically significantly lower than groups which curcumin not topically applied (C, OC). (p< 0.05, p= 0,062). Early biopsies' histological and immunohistochemical examinations show that topically curcumin applied groups have more adipocytes that maintain their shape, more neovascularization and less tissue cellular infiltration, hemmoragy and cyst and vacuol formation. Topically applied curcumin on fat grafts increased fat graft survival rate.