İnternette kullanıcıların oluşturduğu içeriklerin bilgi yükü ve tüketici kafa karışıklığı açısından incelenmesi
An analysis of user-generated content on the internet in the context of the information overload and consumer confusion
- Tez No: 348059
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METEHAN TOLON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kullanıcıların Oluşturduğu İçerik, Web, Sosyal Ortam / Sosyal Medya, Bilgi Yükü Teorisi, Tüketici Kafa Karışıklığı, Web, Social Media, Information Overload Theory, Consumer Confusion
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu tez, internette kullanıcıların oluşturduğu içeriklerin, diğer tüketicilerin bilgi toplama ve değerlendirme süreçlerinde kullanılırken, tüketicilerin bilgi yükü algılamalarına neden olup olmadığını sorgulamaktadır. Bununla birlikte, bilgi yükünün alt boyutlarını, kafa karışıklığı ile ilişkisini ve tüketicilerin satın alma kararlarına etkilerini bir yapısal eşitlik modeli çerçevesinde ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda, internet üzerinden gerçekleştirilen bir anket uygulaması aracılığıyla elde edilen veriler kullanılarak, söz konusu ilişkileri kapsayan teorik model, yapısal eşitlik modellemesi (YEM) ile geliştirilip test edilmiştir. Ayrıca tüketicilerin bilgi yükü algılamaları ve kafa karışıklığı seviyelerinin, bilgi toplanan ürün türüne, bilgi toplamada kullanılan içerik türüne, bu içeriklerin yer aldığı Katılımcı Web ortam türüne ve katılımcıların sosyo-demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediği de tek yönlü varyans analizi ve t testi kullanılarak incelenmiştir. Bilgi Miktarı, Bilgi Kalitesi, Bilgi İşleme Kapasitesi ve Kullanılabilir Süre alt boyutlarından oluşan Bilgi Yükü ölçeği bu araştırma kapsamında, geliştirilmiş ve yapısal geçerliliği test edilmiştir. Araştırma sonucunda, internette kullanıcıların oluşturduğu içeriklerin, tüketicilerin bilgi yükü algılamalarında ve kafa karışıklığı yaşamalarında etkili olduğu tespit edilmiştir. Bilgi yükünün oluşumunda en önemli alt boyutun kişinin bilgi işleme kapasitesinin olduğu bulunmuştur. Diğer üç boyutun ise aynı seviyede olmamakla birlikte, önemli derecede etkili olduğu görülmüştür. Bunun yanında, ürüne yönelik ilgilenim seviyesi, internet kullanım seviyesi ve kullanıcı içeriklerinden algılanan faydanın da bilgi yükü algılamasında etkili olduğu görülmüştür. Buna bağlı olarak, tüketicilerin bilgi yükü algılaması ile kafa karışıklığı seviyesi arasında güçlü ilişkiler bulunmuş ve kafa karışıklığının da tüketicinin satınalma kararını olumsuz etkilediği tespit edilmiştir. Öte yandan, tüketicilerin kafa karışıklığı seviyesinin ürün türü, içerik türü, ortam türü ve sosyo-demografik özelliklere göre istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar göstermediği, ancak bilgi yükü alt boyutları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines whether the user-generated contents on the Internet cause any consumer perceptions of information overload or no while they are being used in the consumers? processes of collecting and evaluating the information coming from the other consumers. The study also aims to demonstrate the sub-dimensions of information overload, its relationship with confusion, and its effects on consumers' purchasing decisions within the framework of a Structural Equation Model. In this context, by using the data obtained through application of a survey carried out on the internet, the theoretical model, including the relationships in question, was developed and tested with Structural Equation Modeling (SEM). Besides, whether the levels of the consumers? perception of the information overload and the confusion vary with the type of product from which the information is collected, the type of content being used on the information search, the type of Web media where these contents exist, and the socio-demographic characteristics of the participants was questioned using the one-way analysis of variance and t-test. The Scale of Information Overload, consisting of the Amount of Information, the Information Quality, the Available Time and the Information Processing Capacity was developed within the scope of this study, and its structural validity was tested. At the end of the research, user-generated contents used on the Internet were found to be effective on consumers' perceptions of information overload and the confusion. Information Processing Capacity of a person was found to be the most important sub-dimension in the formation of information overload. As for the other three dimensions, although not being in the same level with the Information Processing Capacity, they were found to be significantly influential. Added to the above, the level of involvement for the product, the level of internet usage and the perceived benefit from the user-generated contents were also observed to be effective in the perception of information overload. Accordingly, a strong relationship between the consumers? perception of the information overload and confusion were discovered and the confusion was identified as having a negative impact on the consumers? purchasing decisions. On the other hand, it is detected that while the level of consumer confusion does not vary with the content type, media type and socio-demographic characteristics in a statistically significant way, it varies in a statistically significant way with the sub-dimensions of the information overload.