Roma imparatorluk dönemi Iuliopolis şehir sikkeleri
Iuliopolis city coins in Roman Empire period
  1. Tez No: 348117
  2. Yazar: ÜLKÜ DEVECİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE EMEL ERTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Bithynia, Mint, Vespasianus, Necropolis, Coin
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
İlk kez Roma İmparatorluk döneminde sikke darp etmeye başlayan Iuliopolis darphanesinin faaliyetini konu alan bu tez çalışması, bugüne dek hakkında az şey bilinen kentin, sikkeler sayesinde daha yakından tanınmasını amaçlayarak hazırlanmıştır. Gerek antik, gerekse modern kaynaklar kent hakkında detaylı bilgi vermemektedir. Antik Bithynia bölgesinde bulunan kent günümüzde Ankara İli, Nallıhan İlçesi, Çayırhan Beldesinde bulunan ve 1950 li yıllarda yapılan Sarıyar Baraj Gölü suları altında kalmış ve dolayısı ile kente ait herhangi bir mimari kalıntıya ulaşılamamıştır. Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Melih ARSLAN başkanlığında Çayırhan Beldesi, Gülşehri Mevkiinde bulunan kalker kayalık üzerinde yapılan Nekropol Kazılarında bulunan kentin sikkeleri sayesinde nekropolün kente ait olduğu anlaşılabilmiş ve kente ait bir bölüm ilk kez bilimsel kazılarla ortaya çıkarılmıştır. Kentin darphanesi İmparator Vespasianus zamanında başladığı faaliyetini İmparator Gallienus zamanına kadar sürdürmüştür. Başlangıçta daha merkezi bir anlayışla basılan kent sikkeleri İmparator Commodus zamanına kadar sadece Vespasianus ve Traianus döneminde basılmış olup ilk kez düzenli sikke basımına Commodus?tan itibaren başlanmıştır. Kentin sikkeleri üzerinde en çok dini tasvirler yer bulmuştur. Septimius Severus zamanından sonra askeri içerikli sikkelerde basılmaya başlanmıştır. Kentin sikkeleri üzerinde gördüğümüz tanrı ve tanrıça tasvirleri resmedilmiş ve hem sayı hem de çeşitlilik açısından bu çalışma ile birlikte kentin bilmediğimiz farklı tipte sikkeleri tanıtılmıştır. Anahtar Sözcükler 1. Bithynia 2. Darphane 3. Vespasianus 4. Nekropol 5. Sikke
Özet (Çeviri)
For the first time in the Roman Empire began to assault Iuliopolis mint coins subject to the activity of this thesis work, so far, little is known about the city, thanks to the coins has been prepared aiming at the recognition of a closer. Both the ancient and the modern sources do not provide detailed information about the city. Located in the ancient city of Bithynia in Ankara today, Nallıhan District, located in the borough of Çayırhan Sarıyar Dam in 1950 submerged under the waters could not be reached and therefore no architectural remains of the city. Director of the Museum of Anatolian Civilizations headed by Melih Arslan Çayırhan District, Güşşehri necropolis excavations carried out on the rocky limestone found in the outskirts of the city thanks to the coins in the necropolis of the city for the first time understood and scientific excavations uncovered a section of the city. The time of the Emperor Vespasian began to mint the activity of the city continued until the time of the Emperor Gallienus. Originally published in a more centralized approach to the time of the Emperor Commodus city coins of Vespasian and Trajan just been published for the first time during the regular publication of coins from Commodus'tan started. Found its place on the coins of the city's many religious depictions. After the time of Septimius Severus, minted coins began military content. We see depictions of gods and goddesses depicted on the coins of the city and together with the study in terms of both number and diversity of the city do not know the different types of coins were introduced.