Yasal mal rejiminde denkleştirme alacağı
Equalization payment in statutory property regime
- Tez No: 348161
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DİLŞAD KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Denkleştirme Alacağı, Klasik Denkleştirme Alacağı, Değişken Denkleştirme Alacağı, Yasal Mal Rejimi
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medeni Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
?Yasal Mal Rejiminde Denkleştirme Alacağı? başlıklı bu yüksek lisans tezi üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, öncelikle mal rejimi ve mal rejimi modelleri ele alınmıştır. Daha sonra yasal mal rejimi konusu, yasal mal rejimine ilişkin genel hükümler ve yasal mal rejimine hakim olan ilkeler başlıkları altında açıklanmıştır. Son olarak seçimlik mal rejimi konusu mal rejimi sözleşmesi ve seçimlik mal rejimi türleri başlıkları altında açıklanmıştır. İkinci bölümde çalışmanın özü olan yasal mal rejiminde denkleştirme alacağı konusu incelenmiştir. Bu inceleme yapılırken konunun daha iyi anlaşılabilmesi için, öncelikle yasal mal rejiminde edinilmiş mallar ve kişisel mallar konusu, edinilmiş mallar, kişisel mallar üst başlıkları altında kanuni düzenlemeler ve öğretide bulunan çeşitli görüşler dikkate alınarak ayrıntılı olarak tetkik edilmiştir. Daha sonra denkleştirme alacağı konusu, klasik denkleştirme alacağı, değişken denkleştirme alacağı, denkleştirme alacağının değer artış payı ile karşılaştırılması ve borçların malvarlığı gruplarına özgülenmesi üst başlıkları altında kanuni düzenlemeler, Yargıtay içtihatları ve öğretide bulunan çeşitli görüşler dikkate alınarak ayrıntılı olarak incelenmiştir.Son bölümde ise denkleştirme alacağı ile ilgili genel hükümler ve özel durumlar konusu, kanuni düzenlemeler, Yargıtay içtihatları ve öğretide bulunan çeşitli görüşler dikkate alınarak izah edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This postgraduate thesis entitled the ?Equalization Payment in Statutory Property Regime? consists of three main parts. The first part mainly concerns the property regime and property regime models. It then describes statutory property regime, the general provisions related to the statutory property regime and governing principles of the statutory property regime. Finally, it explains the optional property regime under the titles ?property regime contracts? and ?types of optional property regime?.The second part examines the topic of equalization payment in the statutory property regime, which constitutes the essence of this work. For a better understanding, this detailed review primarily addresses the acquired and personal under the statutory property regime under the titles of acquired property and personal property, by taking account of relevant legislation and various approaches in the doctrine. This part then elaborates on equalization payment under the titles of classical equalization payment, variable equalization payment, equalization payment in case of gratuitous acquisition, comparison of equalization payment with appreciation rate and allocation of debts to asset groups, in view of existing legislation, case-law of the Court of Cassation and various approaches in the doctrine.The final part deals with the general provisions related to the equalization payment and particular circumstances related to equalization payment, by taking account of relevant legislation, case-law of the Court of Cassation and various approaches in the doctrine.