Kesişimsellik teorisi bağlamında kadın deneyimleri: Almanya'daki Türkiyeli göçmen kadınlar
Woman experiences in the context of intersectionality theory: Immigrant women of Turkey in Germany
  1. Tez No: 348219
  2. Yazar: PINAR SARIGÖL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALEV ÖZKAZANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kesişimsellik Teorisi, Toplumsal Cinsiyet, Göç, Ayrımcılık, Almanya'da Türkiyeli Göçmen Kadınlar, Intersectionality Theory, Gender, Immigration, Discrimination, Immigrant Women of Turkey in Germany
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Bu tez Almanya'daki Türkiyeli göçmen kadınlar arasında ayrımcılığa yol açan nedenleri toplumsal cinsiyet, etniklik, sınıfsal ve dinsel farklılıklar açısından kesişimsellik teorisi ile açıklamaktadır. Bu amaç doğrultusunda Almanya'daki Türkiyeli göçmen kadınlar ile yapılmış mülakatlarla söz konusu ayrımcılıklara ve ötekileştirmelere yol açan nedenler saha çalışması ile ortaya çıkarılmıştır. Tez benimsediği kesişimsellik teorisinin Amerika ve Avrupa'daki kuramsal çerçevesini irdeler ve kesişimselliğin kuramsal köklerini ikinci ve üçüncü dalga feminizmdeki farklılık tartışmaları ile açıklar. Bu kuramsal tartışmaların izinde genelde Avrupa'ya göç hareketlilikleri, özelde Türkiyeli göçmen kadınların Almanya'ya göçünün nedenlerinin tarihsel öyküsü serimlenmiştir. Almanya'daki Türkiyeli göçmen kadınlar arasındaki farklılıkları ve ayrımcılıkları kuramsal ve olgusal bir çözümlemeyle açığa çıkarmada benimsediğimiz kesişimsellik teorisinin kadın çalışmaları alanına eleştirel yeni bir bakışı getirdiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This dissertation explains the causes bringing about discrimination among immigrant women from Turkey living in Germany with intersectionality theory in terms of gender, ethnicity, class-based, and religious differences. In accordance with this objective, causes leading to the aforementioned discrimination and marginalisation were uncovered by a field research through the interviews carried out with immigrant women from Turkey living in Germany. The dissertation addresses the theoretical framework of intersectionality theory adopted in the US and Europe and explains the theoretical origins of the intersectionality with the divergence debates in the second and third wave of feminism. In the track of this theoretical debate, historical narrative of the causes for the migration mobility to Europe in general and migration of women from Turkey in peculiar was exposed. It was emphasised that intersectionality theory, which we acknowledged, brings a new critical perspective to the field of women's studies by the exposal of divergence and discrimination among immigrant women from Turkey living in Germany through a theoretical and phenomenal analysis.