Farklı sendikaya üye öğretmenlerin kişilik özellikleri ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi: İstanbul ili Sancaktepe ilçesi örneği
Analysis of the relation between personality traits of teachers, who are members of different unions and their organizational commitments
- Tez No: 348329
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA OTRAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul, Öğretmen, KiĢilik, Örgüt, Bağlılık, ACL, Sıfat, Tarama, Sendika
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 259
Özet
Bu araştırma, farklı sendikalara üye öğretmenlerin kişilik özellikleri ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkiyi üzere yapılmıştır. Bu araştırmada ilköğretim okullarında görev yapan farklı sendikalara üye öğretmenlerin kişilik özellikleri ve örgütsel bağlılıklarında öğretmenlerin cinsiyetine, yaşına, kıdemine, yöneticilik deneyimine, öğrenim düzeyine, mezun olduğu okul türüne, branşına ve üye olduğu sendikaya göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir farklılık olup olmadığı, kişilik özellikleri ile örgütsel bağlılıkları arasında anlamlı ilişki bulunup bulunmadığı incelenmiştir. Araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır.Araştırmanın evrenini, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında İstanbul ili Sancaktepe ilçesindeki Milli Eğitim Bakanlığı?na bağlı resmi ilköğretim okullarında görev yapan sendika üyesi 631 öğretmen oluşturmaktadır. Bu doğrultuda ölçekler, bu evrenden oransız-tesadüfi örnekleme yöntemleri ile seçilmiş 317 öğretmene uygulanmıştır. Kullanılan
Özet (Çeviri)
This research has been conducted in order to analyse the relation between personality traits of teachers who are members of different unions and their organizational commitments.In this study, whether there is a statically significant difference and relation between personality characteristics of teachers, who are members of different unions and work in elementary schools, and their organizational commitments, depending on their gender, age, seniority, management experience, education level, school type, branch and unions, has been examined. Descriptive survey model has been used for the research.The research population has been composed of 631 teachers, who were union members and worked in public elementary schools of the Ministry of National Education in the academic year of 2011-2012, in Sancaktepe, Istanbul. Accordingly, the scales have been applied to 317 teachers chosen from the population by rational random sampling methods. Keywords : School, Teacher, Personality, Organization, Commitment, ACL, Adjective, Union