Yeni eğitim sisteminde (4+4+4) ortaokul yönetici ve öğretmenlerinin karşılaştıkları iletişim sorunları üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 348988
  2. Yazar: BAYRAM KATMER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT ANAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim, Örgütsel İletişim, İletişim, Okul Yöneticileri, Öğretmen, Administration, Organizational Communication, School Managers, Teachers
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmanın amacı 4+4+4 yeni eğitim sisteminde ortaokul yöneticileri ve öğretmenler arasındaki iletişim problemlerinin yönetici ve öğretmenler tarafından nasıl algılandığını belirlemektir. Araştırmanın örneklemini İstanbul ili Ataşehir, Ümraniye ve Çekmeköy ilçelerinde yer alan toplam 36 okulda görev yapan 618 yönetici ve öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada verilerin toplanması amacıyla Ersoy (2006) tarafından geliştirilen ve araştırmacı tarafından yeniden düzenlenen anket kullanılmıştır. Beşli likert tipinde hazırlanan ve iki bölümden oluşan anketin birinci bölümünde; araştırmaya katılan öğretmenlerin çeşitli değişkenlere ilişkin kişisel bilgileri sorulmuş, ikinci bölümde; iletişim anketi ile öğretmen ve yöneticilerin iletişim problemlerine dair kişisel görüş ve önerilerini belirtmeleri istenmiştir. Anketin güvenirliğinin belirlenmesinde, iç tutarlılık katsayısı dikkate alınmış ve ölçekte yer alan faktörlerin iç tutarlık katsayısı Cronbach?s Alfa değerleri her faktör için ayrı ayrı bulunmuştur. Bu değerler; yirmi iki maddeden oluşan ?olumlu iletişim? faktörü için 0.957, beş maddeden oluşan ?diyalog? faktörü için 0.82, üç maddeden oluşan ?anlaşmazlık? faktörü için 0.60?dır. Son faktör için bulunan Cronbach?s Alfa değeri 0.70? in altında bir değer almış olup; elde edilen değerin sınıra yakın olması ve soru sayısının az olması nedeniyle bu değerin yeterli olduğu kabul edilmiştir. Elde edilen veriler, araştırmanın amaçları doğrultusunda çözümlenmiştir. Araştırmada kullanılan istatistiksel çözümlemelerde anlamlılık düzeyi .05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma verilerin istatistiksel çözümlenmesi ?SPSS 17.00 for Windows? paket programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde ikiden fazla gruplar arasındaki farklılıkları tespit etmek amacıyla Kruskal-Wallis Testi ve iki grup arasındaki farklılıkların tespiti için de Mann-Whitney-U Testi kullanılmıştır. Bu istatistiksel işlemler ile ilgili sonuçlar, araştırmanın bulgular ve yorum bölümünde tablolar halinde verilmiştir. Araştırma sonucunda ortaokul yöneticileri ve öğretmenlerin iletişim problemlerine ilişkin algıları değerlendirilmiş ve yorumlamalarda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to inform how the managers and teachers sense the communication problems according to 4+4+4 new education system between the managers and the teachers. The sampling of the study is composed by the 618 managers and the teachers who work at 36 schools in Ataşehir, Ümraniye, Çekmeköy in İstanbul The survey which was developed by Ersoy (2006) and organised again by the researcher was used to collect datas for the study.The survey was prepared in the ?five-point Likert? typed. It has two parts. In the first part of it questions about personal information of the teachers who take place in the survey is asked and in the second part with a communication survey teachers and managers are asked to express their personal opinions and suggestions. While informing the reliability of the survey the consistency quotient is considered and the consistency quotient of the factors in the scale, Cronbach?s Alfa figures are found one by one for each factor. These figures are 0.957 for the factor of positive communication, 0.82 for the ?dialogue? factor which consist of five articles and 0.60 for the ?conflict? factor which consist of three articles. The Cronbach?s Alfa figure fort he last factor is measured under 0.70. As the last figure is close to limit and there are a few questions it is accepted that this figure is enough. Collected datas are analysed according to the survery?s aims. In the survey?s statistically analysis significance level is accepted as 05 `? SPSS 17.00 for windows??package programme is used for the survey?s statically analysis. In the analysis of datas, to find the differences among the groups more than two; Kruskal-Wallis test is used .And for the differences between two groups,Mann-Whitney-U test is used .The results about tese statistically stepe are given in the findings and comment part as charts. According the result of the study, the communication problems between the secondary school managers and the teachers are evaluated and commented