An anthropological study towards understanding cosmopolitans and cosmopolitanism in Istanbul: The case of native English teachers at foundation universities
İstanbul'da kozmopolitanlık ve kozmopolitanizmi anlamak üzerine antropolojik bir çalışma: Vakıf üniversitelerinde çalışan ana dili konuşan İngilizce öğretmenleri
- Tez No: 349003
- Danışmanlar: PROF. DR. HANDE BİRKALAN GEDİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Antropoloji, Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Anthropology, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: kozmopolitan, beyaz yakalı kozmopolitan, kozmopolitanlık, kimlik, ulusalcılık, vatanseverlik, memleket, cosmopolitan, white-collar cosmopolitan, cosmopolitanism, identity, nationalism, patriotism, home, homeland
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 319
Özet
Kozmopolitanlık ve kozmopolitan, diğer bir deyişle, ?dünya vatandaşı? kavramlarının kökleri iki bin yıl öncesine uzanmaktadır. Tarih boyunca çeşitli anlamlar yüklenerek-ki bunların çoğu olumsuzdur- bugüne kadar gelen kozmopolitanlık özellikle 1990 yıllardan başlayarak sosyolojinin ama daha önemlisi antropolojinin ilgi odağı olmaya başladı. Bilgi teknolojileri ve ulaşım alanlarında görülen baş döndürücü gelişmeler dünyayı; sınırların belirginsizleştiği ve içiçe geçtiği, kültür ve kimliklerin bir ağaç misali kökten yukarı değil, yumru bir kök halinde (rizomatik) gelişigüzel biçimlendiği; hatta akışkan hale getirdiği küresel bir köye çevirmiştir. Bugün milyonlarca insan gerek ekonomik, politik, etnik nedenlerden gerekse dinsel ya da inanç kökenli sebeplerden ötürü sürekli hareket halinde iken, akademik çevrelerde yeni yeni kozmopolitan tipleri ve kozmopolitanizmler türemekte ve yeni kozmopolitan teoriler üretilmekte. Bu çalışmanın amacı kozmopolitanlık?ı ve kozmopolitanı, Istanbul?daki vakıf üniversitelerinde çalışan ve ana dili konuşan İngilizce öğretmenleri (NETs) üzerinden anlamaya çalışmaktır. Bunu yaparken, özellikle, elde edilen verilerin analizinden ortaya çıkan ve NET?lerin hemen hemen hepsinde görülen ortak noktalar mercek altına alınmıştır. Veri toplama sürecinde, Istanbul?daki çeşitli üniversitelerden toplam 21 katılımcıyla yarı-yapılanmalı derinlemesine görüşmeler gerçekleştirildi. Ortalama 60-90 dakika arasında süren görüşmeler kayıt edildikten sonra yazıya döküldü ve toplam 900 sayfayı geçen very yığını temalara gore sınıflandırıldı. Araştırma, ana dili konuşan İngilizce öğretmenlerinin benzerlerinden farklı kozmopolit özellikler gösteren bir grup olduklarını ortaya koymuştur. Bu gruptakiler, ne elit kozmopolitanlar olarak adlandırılan; refah düzeyi yüksek, ince zevkleri olan elit kozmopolitlere, ne de çoğunlukla politik, ekonomik, sosyo-kültürel ya da etnik sorunlardan ötürü farklı coğrafyalara yerleşen işçi sınıfını temsil eden, uluş-aşırı göçmen kozmopolitlere benzemektedirler. Ana dili konuşan İngilizce öğretmenlerinin, ?kültürel kapital? (Bourdieu 1998, 53) sahibi ya da ?uzman güce? ve ?referans güce? sahip ?beyaz yakalı kozmopolitanlar? (Birkalan-Gedik ve Sarıgül 2009) olarak isimlendirilen bir gruba ait oldukları tespit edilmiş ve bunların ?mavi yakalı kozmopolitan? lardan (Birkalan-Gedik ve Sarıgül 2009) farklı oldukları gözlenmiştir. Bu noktadan hareketle, farklı ve uzak kültürlere gidip orada yaşamak ya da sürekli olarak seyahat ederek diğer insan gruplarını ya da kültürleri tanımanın dünya vatandaşı olma anlamında kişiyi kozmopolitan yapmadığı söylenebilir. Diğer bir deyişle, kozmopolitanlık yabancı kültürle içiçe olma, onunla bütünleşme ya da ona adapte olmayı gerektirdiği kadar, kendi kültüründen, milliyetçilik, vatanseverlik ya da dinsel inançlar gibi kavram ve söylemlerden de uzaklaşmayı gerektirdiği bu çalışmada gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Cosmopolitans ? citizens of the world ? and cosmopolitanism, though existing for more than 2,000 years, have gained popularity in recent years. Cosmopolitanism has made a comeback to social sciences, particularly sociology and anthropology since the beginning of 1990s. The head-spinning advances in information technologies and travel opportunities have turned the world into a global village where the borders are blurry and porous and where cultures and identities are more of a rhizomatic and fluid nature. As millions of people are on the move either for economic, political, ethnic or religious reasons, in many academic circles, new types of cosmopolitans and cosmopolitanisms are mushrooming and new cosmopolitan theories are being produced. This study aims to explore cosmopolitanism and cosmopolitan identity through native English teachers (NETs) working at foundation universities and living in Istanbul. While doing so, I aimed to develop a particular insight into some of the commonalities that NETs share, which I concluded from the data I have collected and analyzed. The data collection process has been achieved through semi-structured interviews with 24 participants from various foundation universities in Istanbul. The interviews, which lasted an hour or more on average, have been transcribed and categorized according to the pre-determined themes. The findings of this study reveal that native English teachers are a cohort of people who exhibit cosmopolitan traits that are different from many of their counterparts. They are neither like those elite cosmopolitans who are the connoisseurs of fine tastes and flavors nor are they like trans-migrant, transnational, working class cosmopolitans who travel to different geographies for many reasons but mainly political, economic, socio-cultural or ethnic. But rather, they are what we call ?white-collar cosmopolitans? (Birkalan-Gedik and Sarıgül 2009) (henceforth without quotation marks) with a ?cultural capital? (Bourdieu 1998, 53) or ?expert power? and ?referent power? (French and Raven 1959, 161-163) as opposed to ?blue-collar cosmopolitans? (Birkalan-Gedik and Sarıgül 2009) as a class-based categorization. The main conclusions drawn from this work should be that NETs are a distinct group of white-collar cosmopolitans with some identity crises. This research suggests that not all the individuals who are on the move and go to live in different and remote cultures are cosmopolitans in the sense that they are the citizens of the world. In other words, being a cosmopolitan requires engagement with the alien culture as well as distancing him/herself from his/her own.