Sosyal bilgiler felsefesinin alan eğitimi uzmanlarının görüşlerine göre değerlendirilmesi
Evaluation of philosophy of social studies according to experts' ideas in the field
- Tez No: 349042
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ DÖNMEZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Felsefe, Education and Training, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler, Felsefe, Eğitim felsefesi, Alan eğitimi uzmanı, Social studies, Philosophy, Philosophy of education, Expert in the field
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu tezin amacı, sosyal bilgiler felsefesinin alan eğitimi uzmanlarının görüşlerine göre değerlendirmesini yapmaktır. Bu temel amaç doğrultusunda çeşitli alt problemlerin araştırılması da çalışma kapsamında yer almaktadır. Araştırmanın birinci bölümünde problem durumu, problem cümlesi, alt problemler, araştırmanın amacı, önemi, varsayımları, sınırlılıkları ve konu ile ilgili önemli tanımlara yer verilmiştir. İkinci bölümde kavramsal çerçeveye değinilmiş ve ilgili araştırmalar belli bir sistem dâhilinde özetlenmiştir. Üçüncü bölümde araştırmanın yöntemi ile ilgili gerekli açıklamalar yapılmıştır. Dördüncü bölümde araştırma verilerinden elde edilen bulgulara ve yorumlara yer verilmiştir. Beşinci bölümde ise, sonuçlar, tartışma ve öneriler yer almaktadır. Kaynakça ve eklere de beşinci bölümün ardından yer verilmiştir. Araştırma nitel yönteme uygun bir şekilde düzenlenmiştir. Nitel araştırma desenlerinden biri olan olgubilim deseni bu araştırma için uygun bulunmuştur. Ölçüt örneklemeyle belirlenen 19 adet alan eğitimi uzmanından e-posta görüşme yöntemi ile araştırma verileri toplanmıştır. E-posta görüşme formunun geliştirilmesi için uzman görüşüne başvurulmuştur. Öte yandan hem iç hem de dış geçerlik-güvenirlik için bir takım önlemler alınmıştır. Nitel araştırmanın doğasına uygun olarak uzman görüşü, objektiflik, eş değerleme (Cohen'in kappa katsayısı hesaplanmış ve ?=0.77 değeri elde edilmiştir.) gibi açılardan inceleme yapılmıştır. Toplanan veriler ATLAS.ti 7 nitel analiz programı ile organize edilmiştir. Ayrıca bu araştırma için nitel analiz tekniklerinden tümevarım analizi benimsenmiştir. Araştırma sonucu, alan eğitimi uzmanlarından elde edilen veriler ışığında 8 tema altında 33 alt temanın bulunduğu bir nitel örüntü elde edilmiştir. Bu örüntü, ilgili kavramsal çerçeveden yapılan atıflar aracılığı ile ve araştırmacının özgün ifadeleri ile tartışılmaya çalışılmıştır. Son olarak, araştırma bulgularından hareketle belli öneriler ileri sürülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to evaluate philosophy of social studies according to education experts' ideas in the field. It is also purposed to be investigated various sub-goals in accordance with this main aim within this research. In the first chapter, there are problem status, problem sentence, sub-problems, the aim, importance, assumptions, limitations of research and significant definitions about the subject. In the second chapter, the cognitive frame of the research has been mentioned and related searches have been summarized systematically. In the third chapter, essential explanations about the method of research have been carried out. In the fourth chapter, there are indications obtained from research data and interpretation. The fifth chapter has included conclusions, discussion and suggestions. There are also bibliography and appendix after the fifth chapter. The research has been organized in accordance with qualitative method. Phenomenology design which is one of the research desings has been appropriate for the research. Research data have been collected by using e-mail interview method with the 19 experts in the field who are selected via criterion sampling method. It is asked experts' opinions to improve e- mail interview form. On the other hand, a set of precautions have been taken for both internal and external validity and reliability with due regard to qualitative research, surveying has been carried out in various aspects such as opinions of experts, objectivity, and co-evaluation. (Cohen's kappa coefficient has been calculated and ?=0.77 value as been obtained.) Data collected have been organized with the ATLAS.ti 7 qualitative analysis program. And also, inductive analysis of the qualitative analyses techniques has been adopted. In the consequence of research, a qualitative pattern which has 33 sub-themes under 8 main themes in the light of data obtained from education experts in field has been obtained. This pattern has been tried to be discussed with the ascriptions from related cognitive frame and researcher's peculiar statements.