Özel eğitime muhtaç çocuğa sahip ebeveynlerin algıladıkları sosyal destek, psikolojik dayanıklılık ve umut düzeyleri
Social support, hardiness and hope face perceived by parents having a child who is in need of special education
- Tez No: 349043
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİFE TERZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Umut düzeyi, algılanan sosyal destek, psikolojik dayanıklılık, özel eğitim, ebeveyn, Hope Face, Perceived Social Support, Hardiness, Special Education, Parent
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmada özel eğitime muhtaç çocuğa sahip anne babaların algıladıkları sosyal destek, bir kişilik özelliği olarak psikolojik dayanıklılık ve umut düzeyleri incelenmiştir. Araştırmaya Sakarya'da yaşayan 236 anne ile 175 baba olmak üzere toplam 411 ebeveyn katılmıştır. Veri toplama araçları Hert Umut Ölçeği, Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanışmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizlinde Pearson Momentler Çarpımı Korelasyonu Katsayısı, Çoklu Regresyon Analizi, İlişkisiz Örneklemler için t-testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda ebeveynlerin umut düzeylerinin cinsiyet değişkeni açısından anlamlı farklılık göstermediği görülmüştür. Araştırmada ayrıca umut düzeyi ile psikolojik dayanıklılık düzeyleri arasında pozitif yönde, düşük düzeyde bir ilişkinin olduğu; umut düzeyi ile algılanan sosyal destek arasında düşük düzeyde ve sırasıyla aile desteği, arkadaş desteği, özel destek arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu bulunmuştur. Araştırmada elde edilen diğer sonuçlar ise aile desteği, psikolojik dayanıklılık, arkadaş desteği ve özel destek değişkenlerinin umut düzeyini yordadığıdır. Psikolojik dayanıklılık ve aile desteği, arkadaş desteği, özel destek birlikte umut düzeyi varyansının yüzde 26'sını açıklamaktadır. Araştırmada elde edilen bulgular ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study social support, hardiness as a character property and face of hope percieved by parents having a child who is in need of special education were analyzed. 411 parents including 236 mothers and 175 fathers who live in Sakarya took part in this research. To gather data Hert Hope Scale, Psychological Hardiness Scale, Social Support Perceived Multidimensional and Personal Information Form were used. To analyze the data was obtained from the research Pearson Moment Correlation Coefficient, Analysis of Multi-regression, For Unrelated Samples t-Test were used. In consequense of the research, it was found out hope face of parents doesn't show significant difference in term of varience of gender. Additionally, it was found out there is a positive and low relation between hope face and level of hardiness and also there is a low relation between hope face and percieved social support and significant relation was determined between family support, friend support and special support respectively. The other result which were obtained from the research are that varience of family support, hardiness, friend support and special support predict hope face. Hardiness and family support, friend support, special support cooperatively explain 26 percent of varience of hope face. Findings obtained from the research were discussed in the light of relevant literature.