Fen ve teknoloji dersi laboratuvarlarında öğrenme ortamlarının yapılandırmacı yaklaşıma uygunluğunun değerlendirilmesi: Erzurum ili örneği
Assessing the appropriateness of learning conditions to constructivist approach in science and technology laboratories
- Tez No: 349044
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TAŞPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen ve Teknoloji Dersi Laboratuvarları, Fen ve Teknoloji Eğitimi, Yapılandırmacı Öğrenme Ortamı, Science and Technology Laboratories, Science and Technology Eduation, Constructivist Learning Condition
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmanın amacı, Fen ve Teknoloji dersi laboratuvarlarında öğrenme ortamlarının yapılandırmacı yaklaşıma uygunluğunun öğretmen ve öğrenci görüşleri açısından araştırmaktır. Araştırmanın çalışma evreni Erzurum il merkezinde öğrenim gören 7000 8. sınıf öğrencisi ve il merkezinde görev alan 225 fen ve teknoloji dersi öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 400 8. sınıf öğrencisi ve 30 fen ve teknoloji dersi öğretmeni oluşturmuştur. Okullardan öğretmen ve öğrenci seçiminde oranlı küme örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada veriler araştırmacı tarafından geliştirilen ve öğrencilere uygulanan Yapılandırmacı Öğrenme Ortamı Anketi ve öğretmenlerle yapılan görüşmelerde kullanılan yarı yapılandırılmış sorulardan oluşan görüşme formu ile elde edilmiştir. Her iki veri toplama aracı için pilot uygulama yapılmıştır. Geliştirilen anketin güvenirlik katsayısı 0,88 bulunmuş olup, ayrıca uzman görüşleri ile geçerlilik analizi de yapılmıştır. Öğrencilerden elde edilen nicel verilerin analizi bilgisayar paket programıyla yapılırken, öğretmenlerden elde edilen verilerin analizinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda fen ve teknoloji dersi laboratuvarlarındaki öğrenme ortamlarının yapılandırmacı yaklaşıma göre önemli eksiklikler taşıdığı görülmüştür. Bu eksiklikler genel olarak öğrencilere öğrenme sürecinde etkinlikleri kendilerinin yapmaları için yeterli fırsatın sunulmaması ve alınan kararlarda öğrencilerin yeterince etkili olmamaları, öğretmenlerin öğrenme sürecinde rehberlik açısından öğrenciler tarafından eksik görülmeleri, öğrencilerin bilime ilgilerini artırma konusunda laboratuvarın etkisinin yeterli olmamasıdır. Laboratuvarların fiziksel açıdan yeterli olmadığı, sınıfların kalabalık ve zamanın yetersiz olduğu da önemli bir bulgudur. Ayrıca öğretmenlerin çoğunun yaşamla ilişkili olan etkinlikleri araç-gereç eksikliği olmasına rağmen bu eksiklikleri gidermeye çalışarak yapmaya çalıştıkları sonucuna da ulaşılmıştır. Buna göre fen ve teknoloji öğretmenleri, laboratuvarlarda öğrencilerin ilgilerini daha çok önemseyerek onların öğrenme sürecinde daha aktif olmalarını sağlamaya, öğrencilerin motivasyonlarını yükseltmeye özen göstermelidirler. Bunun için fen ve teknoloji dersi öğretmenlerinin yapılandırmacı öğrenme ortamı tasarlanması konusunda daha etkili yetiştirilmesi, okullardaki laboratuvar ortamlarının yapılandırmacı anlayışa göre düzenlenmesi faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the appropriateness of learning conditions in science and technology laboratories to constructivist approach regarding the opinions of students and teachers. The study population of the research consists of 7000 8th grade student and 225 science and technology teachers in the center of the province, Erzurum. The sample has 400 8th grade student and 30 science and technology teachers. Proportional cluster sampling technique is chosen as sampling method. The data were collected from the constructivist learning condition questionnaire which was built up by the researcher and the interview form containing semi-structered questions used during the interview with the teachers. Pilot implementation was carried out for both. The reliability factor was 0.88 and subject specialists were consulted for the content validity of the scales. The quantitive data gathered from students were analysed using a computer program as well as descriptive analyse technique was used for data from teachers. The study revealed that learning conditions in the science and technology laboratories have considerable deficiencies for constructivist approach. The deficiencies can be explained as providing no adequate opportunities to students in learning process, students' not being effective in decision making process, lack of guidance by the teachers, and the inadequate influence of laboratory conditions for increasing students' interests for science. Defective physical conditions, insufficient time and populous classrooms are other important findings. It's been found that teachers tried to perform the activities related to real life by overcoming these deficiencies despite the lack of tools and materials. As a result, science and technology teachers, taking students' interests into account in labs,.should take pains to enable students to be more active in learning process and increase students' motivation. Therefore, it will be useful to train science and technology teachers more effectively for their designing constructivist learning conditions as well as designing laboratory conditions at schools in terms of constructivist approach