Managing of accounting reform in transitional economies
Geçiş ekonomilerinde muhasebe reformu yönetimi
- Tez No: 349433
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET METE DOĞANAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe Reformu, (IFRS)/(IAS), Geçiş Ekonomiler, Iraq, Irak'ın muhasebe sistemi, Accounting Reform, (IFRS)/(IAS), Transition Economies, Iraq, Iraqi Accounting System
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırma,küreselleşme ve ortaya cıkan çok uluslu şirketler nedeniyle muhasebe dilini birleştirmek amacıyla dünya çapındaki özellikle geçiş ekonomilerindeki Uluslararası Finansal Raporlama Standardları (IFRS) ve Uluslararası Muhasebe Standartları (IAS)?nın tüm boyutlarıyla birlikte kabul sürecine odaklanmışter. Araştırma literature taraması ve arşiv kaynklarından elde edilen bilgilere dayanmaktadır. Bu araştırmanın asıl bölümü Irak?taki muhasebe sisteminin gelişmesine ve söz konusu sistemin IFRS?ye geçişini etkileyen etmenlere odaklanmaktadır, Irak zaman içinde ekonomisini planlı ekonomiden serbest piyasa politikasına değiştirmiştir. Çalışma, Irak?ta muhasebe sisteminin geliştirilmesi ve IFRS?nin uygulaması üzerinde etkisine ilişkin olarak IFRS kabulüne dair görüşleri elde etmek amacıyla görüşme yapılan kimseler için bir takım sorular içermektedir. Dünya çapında özellikle Irak ekonomisini referans alan geçiş ekonomilerinde IFRS?nin uygulamasının yasal ve düzenleyici çerçevesinin geliştirilmesi, bireylerin eğtimi ve bilinçlenme kampanyası dahil olmak üzere zorluklarla karşılacağı sonucuna vardık. Bu tür zorlukları azaltmak amacıyla IFRS/IAS gözlemlemek ve uygulamak için bağımsız bir kurumun oluşturulması, muhasebe uygulamalarına yönelik eğitimlerin desteklenmesi ve dünya çapındaki özellikle Irak?ta ki IFRS/IAS?nin kabul edilmesine dair bilgilerin arttırılmasını içeren öneriler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research study focused on the adoption process of International Financial Reporting Standards (IFRS) and International Accounting Standards (IAS) with all its dimensions in the world wide, particularly in transition economies in order to unify the accounting language due to globalization. The study was based on the information obtained from literature survey and archival sources. The main part of this study focused on the development of accounting system in Iraq and factors that affects its transition to (IFRS), in course Iraq has shifted its economy from planned economy to a free market policy. The study employed several questions for interviewees in order to obtain the opinions of the adoption of (IFRS) relative to its impact on the development of accounting system and application of (IFRS) in Iraq. We concluded that the application of (IFRS)/ (IAS) in the world wide especially in the transition economies with particular reference to Iraqi economy, will face challenges including development of the legal and regulatory framework, individuals training and awareness campaign. Recommendations were made to decrease such challenges which include establishing an independent bodies to monitor and enforce (IFRS)/(IAS), strengthening education and training for accounting practices and increasing the knowledge of adoption of (IFRS)/(IAS) in the world wide particularly in Iraq.